Rutte maakt eind aan Melkertbanen

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken vraagt gemeenten met onmiddellijke ingang te stoppen met het invullen van Melkert- en andere gesubsidieerde banen...

Dit blijkt uit een brief die de VVD-bewindsman woensdag verstuurde aan de gemeenten. Rutte moet volgens de afspraken in het regeerakkoord het aantal instroom/doorstroombanen (ID-banen, voorheen Melkertbanen) terugbrengen van 60 naar 45 duizend. De VVD hoopt met zijn verzoek aan de gemeenten in één klap het grootste deel van de bezuiniging van 680 miljoen euro op gesubsidieerde arbeid te regelen.

Rutte hoopt dat gemeenten het aantal gesubsidieerde banen met 10 procent beperken. De gemiddelde jaarlijkse uitstroom in deze banen zou 15 procent zijn, aldus de staatssecretaris. Er zijn nu 6500 ID-banen onbenut.

Het nieuwe kabinet breekt nadrukkelijk met het beleid van Paars II. Het legt de verantwoordelijkheid bij de gemeenten. Die krijgen voortaan een vast budget dat ze voor reïntegratie van mensen die thuiszitten, mogen inzetten. Het budget wordt niet door het rijk op declaratiebasis toegekend, zoals nu gebeurt.

Door voortaan een vast budget te verstrekken, hoopt het kabinet dat veel meer mensen van een gesubsidieerde baan doorstromen naar regulier werk. Onder Paars-II kwam hier veel te weinig van terecht, zo bleek uit een ambtelijk onderzoek. Mensen met gesubsidieerd werk zijn actief in het onderwijs, bij bibliotheken, in het welzijnswerk en de zorgsector.

PvdA, GroenLinks en de SP zijn mordicus tegen de plannen en willen voor prinsjesdag een debat met Rutte. 'Ronduit asociaal. Je ontneemt mensen de kans aan het werk te komen. En mensen die al zo'n baan hebben, moeten terug naar de bijstand', stelt fractievoorzitter Rosenmöller van GroenLinks.

Ook PvdA-Kamerlid Bussemaker acht gedwongen ontslagen onvermijdelijk. '30 Procent belandt in de bijstand.' Ze is tegen deze 'vacaturestop' van Rutte. SP-Kamerlid De Ruiter noemt de voorstellen 'schandalig'. 'Dit is een platte bezuiniging. Hiermee creëer je werkloosheid en vervallen banen in sectoren die het toch al moeilijk hebben.'

Ook Abvakabo FNV reageert furieus. Volgens landelijk bestuurster J. Smit zullen er acties volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden