Rutte kort handelsmissie Japan in om migratietop

Premier Mark Rutte heeft zijn deelname aan een handelsmissie naar Japan - de vijfde van dit jaar alweer - vervroegd en ingekort om een Europese top over de vluchtelingencrisis bij te kunnen wonen. Rutte, die zondag met 120 bedrijven en kennisinstellingen naar Tokio vertrok, vliegt woensdag door naar Malta, waar de Europese leiders zich buigen over de migratiekwestie.

Wilco Dekker
Mark Rutte in juni in New Delhi, India, tijdens zijn derde handelsmissie dit jaar. Er staan er dit jaar zes op het programma. Beeld epa
Mark Rutte in juni in New Delhi, India, tijdens zijn derde handelsmissie dit jaar. Er staan er dit jaar zes op het programma.Beeld epa

Minister Kamp (Economische Zaken) blijft een dag langer in Japan, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Het is de tweede keer in korte tijd dat de VVD-premier tijdens een promotiereis voor het bedrijfsleven geconfronteerd wordt met de vluchtelingencrisis.

Een maand geleden, toen staatssecretaris Klaas Dijkhoff werd belaagd in het Drentse dorp Oranje, was Rutte met een delegatie ondernemers in Atlanta, bij onder meer Coca-Cola. Dat kwam hem op veel kritiek te staan. Rutte zou onzichtbaar zijn terwijl het land in rep en roer was over de vluchtelingen. De premier verdedigde zich door vanuit de VS te melden dat hij voortdurend in contact stond met Dijkhoff en anderen in het kabinet.

Tijdens het bezoek aan Japan - de derde economie van de wereld - staan onder meer een conferentie over vergrijzing en een ontmoeting met de Japanse minister-president Abe op het programma. Met die ontmoeting, dinsdagavond, rondt Rutte zijn bezoek af. Op woensdag vliegt hij door naar Valletta, waar woensdag en donderdag een Europese top is over migratie uit Afrikaanse landen. Daarna keert Rutte huiswaarts, om komende zondag, drie dagen later, alweer de koffers te pakken voor de volgende handelsmissie, naar Zuid-Afrika. Van zondag tot donderdag staan bezoeken aan Johannesburg en Kaapstad op het programma. Zuid-Afrika is de belangrijkste handelspartner van Nederland in Afrika.

'Economisch bezoek'

Daarmee komt het aantal handelsmissies van Rutte dit jaar op zes. Eerder dit jaar werden al China (maart), Panama (april), India (juni) en Atlanta (oktober) bezocht. Voor december staat nog een reis naar Kazachstan gepland, maar omdat er geen bedrijven meegaan, is dat een 'economisch bezoek'. Rutte heeft deze kabinetsperiode nu negen handelsmissies op zijn naam staan. Voor het hele kabinet staat de teller op ruim zestig. Volgens onderzoek van Windesheim hebben al die reizen weinig zin. Handelsmissies ontstijgen zelden het niveau van 'inspirerende en leuke reisjes', rapporteerde de hogeschool vorig jaar. Door slechte voorbereiding en gebrek aan nazorg zou er nauwelijks business uit voortkomen. Uit onderzoek naar handelsmissies vanaf 1990 bleek dat er geen substantiële toename is van het handelsverkeer met landen waar missies zijn geweest. Ook kon niet cijfermatig worden onderbouwd dat het zou leiden tot meer investeringen.

De Rijksvoorlichtingsdienst weerspreekt die bevindingen. Tijdens de laatste reis naar China alleen al werden meer dan vijftig overeenkomsten gesloten. Als vijfde exportland en zevende importeur gaat Nederland zeker door met handelsmissies. 'Dat leidt allemaal tot groei en banen', zei Rutte vrijdag tijdens zijn persconferentie.

Van coalitiegenoot PvdA mag het, als er tijdens de missies ook serieus aandacht wordt besteed aan vrede en veiligheid en de milieuproblemen. 'Ik zou graag zien dat alle leden van de regering, dus ook koning en premier, op dat vlak net zoveel ambitie tonen als daar waar het gaat om onze handelsbelangen', zegt PvdA-Kamerlid Jan Vos. 'Handelsmissies zijn prima, maar de wereld bestaat uit meer dan geld verdienen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden