Rutte II oefent al sinds mei 2016 druk uit op de uitbreiding van Tata Steel in Europa

Rutte II heeft zich al vanaf mei 2016 intensief bemoeid met de voorbereiding van de fusie van Tata Steel in Europa (onder meer het voormalige Hoogovens) met het Duitse Thyssen Krupp. Daarbij werd vooral ook gelobbyd voor de vestiging van het hoofdkantoor in Nederland. Dit blijkt uit stukken die met een beroep op de WOB (Wet Openbaarheid Bestuur) zijn vrijgegeven.

Hans Fischer, de nieuwe directeur van Tata Steel Beeld anp
Hans Fischer, de nieuwe directeur van Tata SteelBeeld anp

De fusiegesprekken zijn nu in een vergevorderd stadium. In Duitsland is inmiddels al een akkoord bereikt met de vakorganisaties. En ook in Nederland is er nu overleg gaande met vakbonden en OR, terwijl een maand geleden nog een rechtszaak dreigde.

Premier Rutte sprak op 30 mei 2016 al met de nieuwe ceo van Tata Steel Europe, de Nederlander Hans Fischer, over een samengaan met Thyssen Krupp. Dat was maanden voordat dit voornemen in wereldkundig werd gemaakt.

Bij het overleg in mei 2016 werd overigens door Fischer ook aangedrongen op hardere maatregelen tegen de dumping van Chinees staal in Europa en financiële steun bij de plannen voor verlaging van de CO2-uitstoot. Terwijl de VS heffingen legden van 26 procent op Chinees staal, had de EU toen slechts een heffing van 16 procent. Het fusieplan werd een maand later concreet, omdat de uitslag van het Brexit-referendum het voor Tata onmogelijk maakte de verlieslijdende Britse activiteiten te kunnen verkopen.

In november 2016 voerde minister Kamp van Economische Zaken in Mumbai overleg met de groepsdirecteur Koushik Chatteijee over een plek voor dit hoofdkantoor in Nederland en werd een bidbook overhandigd.

Op 21 maart vorig jaar - zes dagen na de verkiezingen - ontving Rutte in 't Torentje de volledige top van Tata Steel onder wie Fischer, directeur Tata Steel IJmuidenTheo Henrar, groepsdirecteur Koushik Chatteijee en de hoogste baas van de Tata Group, Natarajan Chandrasekaran. Toen werd een eventueel banenverlies bij de ondersteunende diensten van Tata Steel in IJmuiden al aan de orde gesteld.

Ook werd gesteld dat het behoud van de R&D in IJmuiden en de eigen corporate governance-structuur belangrijk zouden zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden