Rutte duldt stoppen werk met 63 jaar

Staatssecretaris Rutte (VVD) van Sociale Zaken wil werknemers de mogelijkheid bieden rond hun 63ste te stoppen met werken. Rutte versoepelt daarmee eerdere plannen....

Van onze verslaggeefster

Dat blijkt uit een notitie die de staatssecretaris aan vakbeweging en werkgeversorganisaties heeft gestuurd. Het kabinet is met de sociale partners in overleg over een zogenoemde levensloopregeling, waarbij werknemers fiscaal aantrekkelijk kunnen sparen voor verlof.

Rutte komt de vakbeweging enigszins tegemoet door toe te staan dat werknemers het gespaarde verlof aan het eind van hun werkzame leven opmaken. Werknemers kunnen maximaal 12 procent van het brutoloon per jaar sparen, en dat kan uiteindelijk oplopen tot 2,1 jaar verlof. Nemen ze dat op, voorafgaand aan hun pensioen, dan wordt het mogelijk om net voor de 63ste verjaardag te stoppen met werken. De levensloopregeling mocht in het oorspronkelijke kabinetsplan niet gebruikt worden voor een voltijds prepensioen.

Rutte ziet daarnaast af van zijn plan werknemers die van de VUT gebruikmaken, in één keer belasting te laten betalen over hun hele VUT-periode. Het kabinet wilde daarmee het vroegpensioen onaantrekkelijk maken. Ook schrapt Rutte het voornemen om de pensioenopbouw met fiscale steun te beperken tot maximaal 70 procent van het laatstverdiende salaris.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden