Russische rente zakt weer met 20 procent

De Russische centrale bank heeft gisteren haar belangrijkste rentetarief verlaagd van 80 tot 60 procent. De bank durft de maatregel aan, ondanks de recente koersdaling van de roebel....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Russische regering heeft baat bij de renteverlaging omdat zij het meeste last heeft van de hoge rente. De overheid heeft een groot begrotingstekort door een gebrekkige Russische belasting moraal en de dalende olieprijs. Meer dan eenderde van de Russische begroting gaat nu op aan rentelasten over de staatschuld. Daarom zal president Jeltsin blij zijn met de maatregel van de centrale bank.

Maar analisten zijn bang dat de renteverlaging voorbarig is. De centrale bank had beter kunen wachten tot de Doema, de Russische Tweede Kamer, volgende maand alsnog akkoord gaat met enkele anticrisismaatregelen van de regering. Het IMF eist die parlementaire goedkeuring. Martin Gilman, IMF-directeur voor Rusland, noemde vrijdag een uiterste termijn van 1 september.

Maandag besloot het Internationaal Monetair Fonds (IMF) 9,6 miljard dollar kredietsteun te geven aan Rusland. Het hield 1600 miljoen gulden van achter om de Russen tot spoed te manen. De financiële markten reageerden maandag teleurgesteld op dit signaal. De roebel daalde. Gisteren daalde de roebel ten opzichte van de dollar tot een koers van 6,27. Donderdag gingen er 6,25 roebel in één dollar.

De Russen gebruiken het IMF-krediet om de reserves van de Russische centrale bank aan te vullen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden