Russische politici laten lening van half miljard verdwijnen

De Russische justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen enkele banken die ervan worden verdacht 237 miljoen dollar aan overheidsgelden verduisterd te hebben....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Potanin en Vavilov worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de verdwijning van een krediet aan de Mig-fabrieken voor de bouw van gevechtsvliegtuigen die aan India verkocht zouden worden. De regering had het krediet verstrekt om er zeker van te zijn dat de Migs op tijd aan India geleverd zouden worden.

India weigerde echter het contract met Rusland te ondertekenen, maar dat bleek voor Potanin en Vavilov, die toen nog in de regering zaten, geen reden de subsidie aan de Mig-fabrieken af te blazen.

Vavilov liet het ministerie 237 miljoen dollar overheidssubsidie overmaken naar de MFK-bank (waarvan hij later de directeur zou worden). De bank zette het geld om in schuldpapieren die op de rekening van de Mig-fabrieken bij de Unikom-bank werden gedeponeerd.

Aangezien het contract met India niet doorgegaan is, wil de Russische regering het geld nu terug, maar niemand blijkt te weten waar de 237 miljoen dollar nu zijn.

Volgens de directeur van de Russische Centrale Bank kunnen de Mig-fabrieken niet aan het geld komen en weigert de Unikom-bank hem gegevens te verstrekken over de rekening van het Mig-concern.

Tegen de achtergrond van de nijpende financiële problemen waarmee de Russische overheid voortdurend te kampen heeft, vormt de verdwijning van een half miljard gulden natuurlijk een schandaal van enorme omvang. Mogelijk duikt het geld nog op, maar dan dringt zich toch nog de vraag op hoe het mogelijk is dat een bank een half jaar lang rustig rente kon trekken van een half miljard gulden aan overheidsubsidie die nooit verstrekt is.

Vavilov, die in de pers de 'rijkste overheidsambtenaar van Rusland' genoemd werd - volgens het blad Profil zou hij ruim honderd miljoen dollar vergaard hebben tijdens zijn vierjarig onderministerschap - trad dit voorjaar af. Kort daarvoor was zijn geparkeerde Saab 's nachts opgeblazen, hetgeen door de pers geïnterpreteerd als een waarschuwing van de onderwereld. Wat de boodschap was, is echter nooit duidelijk geworden.

Volgens sommige waarnemers proberen de tegenstanders van de Unexim-bank en de MFK-bank, die samen de grootste commerciële bank van Rusland vormen, het schandaal uit te buiten om de macht van de twee banken te breken. Naar verluidt zou vooral de voormalige topondernemer Berezovski - nu ondersecretaris van de Russische veiligheidsraad - zich zorgen maken over de opmars van zijn rivaal Potanin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden