Russische boycot: prijsdalingen, peerselfies, chaos bij de grens

De Russische president Vladimir Poetin kondigde gisteren een boycot af voor westerse groenten, fruit, vlees, vis en zuivelproducten. De gevolgen zijn nu al voelbaar. Zo zijn de marktprijzen voor groente en fruit onder druk komen te staan en aan de gens met Rusland is het een chaotische bedoening. In dit verzamelbericht leest u alle artikelen van vandaag die betrekking hebben op de sancties.

VTM Nieuws maakte een collage van een aantal peerselfies.Beeld VTM Nieuws

ING: boycot raakt mogelijk 10.000 banen
De Russische boycot van voedsel uit de Europese Unie zet mogelijk 10.000 banen op de tocht in Nederland. Vooral in de landbouw, voedingsmiddelenindustrie en delen van de transportsector zal het importverbod duidelijk voelbaar zijn. Dit zegt het economisch bureau van ING in een vandaag gepubliceerd rapport.

In de eerste vijf maanden van het jaar was de economische schade van de crisis in de Oekraïne al voelbaar. Nederland exporteerde tot en met mei 10 procent minder naar Rusland vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De economische sancties die Rusland nu heeft ingesteld zet de export naar het land verder onder druk, zegt ING.

Beeld epa

Prijzen groente en fruit zakken in door boycot
De marktprijzen van groente en fruit zijn vandaag nog zwaarder onder druk komen te staan door het wegvallen van Rusland als afzetmarkt. Niet alleen de prijzen van producten die vanuit Nederland naar Rusland gaan, zoals tomaten en paprika's, zakken in. Ook de prijzen van andere producten dalen op de Nederlandse markt doordat andere Europese landen ze in Rusland niet kwijt kunnen en het aanbod dus groter wordt dan de vraag.

Dat geldt bijvoorbeeld voor bloemkool, zegt secretaris Ad Klaassen van DPA, de Nederlandse branchevereniging van groente- en fruitveilingen. 'Maar ook spinazie, sla en andijvie worden in de malaise meegetrokken.'

De sterkste prijsdalingen doen zich volgens hem voor bij tomaten, paprika's en ook komkommers. Zo brengt een kilo tomaten momenteel 0 tot 10 cent op, waar 50 tot 60 cent normaal zou zijn. Paprika's leveren op de handelsmarkt 20 tot 30 cent per kilo op, terwijl een 'normale' prijs ongeveer 80 cent is.

Partijen die onverkocht blijven, worden volgens Klaassen vastgehouden in de koelcel. 'Maar ik heb ook al gehoord dat partijen naar de afvalverwerking gaan. Dat betreft vooral tomaten.'

'De telers hadden al een slecht jaar, en dit kunnen ze er absoluut niet bij gebruiken', zegt Klaassen. DPA pleit in navolging van boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland voor het inzetten van Europese steunmaatregelen om de sector op de been te houden.

Nederlandse tomaten in een kas van een kwekerij in De Lier.Beeld anp
Beeld belga

Chaos bij Russische grens
Bij de grensposten in Rusland is grote chaos ontstaan als gevolg van het importverbod op voedsel. Duizenden vrachtauto's uit Europese landen, waaronder honderden afkomstig uit Nederland, staan al vele uren in de file en de rij wordt alleen maar langer, zo liet Godfried Smit van verladersorganisatie EVO vandaag weten.

Volgens hem stonden er gisteren al zo'n 300 Nederlandse vrachtauto's vast en loopt dat aantal vandaag verder op tot minstens 400. 'Vrachtwagenchauffeurs staan ongeveer 7 uur in de file om de grens te passeren en bij het Russische douanekantoor te kunnen komen. Maar daar krijgen ze te horen: uw goederen vallen onder het importverbod, u komt er niet in', aldus Smit.

Duizenden vrachtauto's uit Europese landen, waaronder honderden afkomstig uit Nederland, staan al vele uren in de file.Beeld AFP

Belgen voeren actie met peerselfies
Belgen zijn een actie begonnen om hun perenboeren te steunen. Die dreigen de dupe te worden van het invoerverbod dat door de Russische president Vladimir Poetin werd afgekondigd. De Belgen roepen landgenoten op meer Belgische peren te eten.

Op internet, zoals op Twitter, verschijnen steeds meer zogenoemde peerfies, selfies met een peer, meldden Vlaamse media vrijdag. Elke Belg zou een jaar lang ongeveer één peer per week extra moeten eten om het verlies van de Russische export te compenseren. De helft van de Belgische perenoogst ging naar de Russen, ongeveer 125.000 ton met een handelswaarde van 100 miljoen euro.

Onlangs maakten de Polen al massaal selfies met een appel nadat Rusland een boycot tegen Poolse appels had aangekondigd.

Nieuw-Zeeland in spagaat door sancties
'Kortetermijnkrediet, langetermijnverdriet,' zo beschrijft een Nieuw-Zeelandse professor voedingsindustrie het dilemma voor landgenoten die voedsel exporteren naar Rusland.

In tegenstelling tot landbouwproducten uit Europa, de VS, Canada en Australië worden die uit Nieuw-Zeeland niet geboycot door Moskou. Het land exporteert vooral zuivel naar Rusland. De helft van de Russische boterimport is afkomstig uit Nieuw-Zeeland.

'Het kan gevolgen hebben voor andere handelsbetrekkingen als we zeggen dat we gewoon doorgaan met het verkopen van producten,' zei Jacqueline Rowarth van de Universiteit van Waikato vandaag tegen de Manawatu Standard.

Toch is de kans klein dat Wellington zich solidair verklaart met de andere westerse hoofdsteden. Nieuw-Zeeland kan namelijk alleen sancties instellen op aanbeveling van de VN-Veiligheidsraad. Er is wel een wet ingediend die unilaterale sancties mogelijk moet maken, maar het is de vraag of die wordt aangenomen. 'We kunnen naar de mogelijkheden kijken, maar op dit moment vermoed ik dat we zullen voldoen aan de vraag voor onze producten,' aldus premier John Key.

Russische restaurants krijgen het zwaar
Restaurants in Rusland dreigen het kind van de rekening te worden door de sancties van Vladimir Poetin tegen het Westen. Rijke Moskovieten zullen bepaalde lekkernijen moeten missen en meer moeten gaan betalen voor vervangende producten. Sushi met Noorse zalm of een Australische steak zit er voorlopig niet voor ze in. Restaurants zien zich geconfronteerd met grote menuproblemen.

'Dit is een extreem moeilijke situatie voor de restaurantbranche omdat ongeveer 50 procent van de ingrediënten wordt geïmporteerd ', aldus OAO Rosinter Restaurants, een keten die een notering heeft op de Moskouse beurs. 'Het verbod leidt tot hogere prijzen totdat er alternatieve leveranciers zijn gevonden.'

Sommige producten zijn helemaal niet te vervangen en zullen van het menu verdwijnen of zeer schaars worden, verwacht een woordvoerster van de firma met 370 restaurants. Er zullen minder gasten komen en 'maximale creativiteit' is geboden. Het aandeel OAO noteerde 2,2 procent lager aan het eind van de handel op donderdag.

Vlees dreigt ook een probleem te worden. 'We zullen nu gedwongen zijn slechtere kwaliteit tegen hogere prijzen te kopen', aldus Kings Meat Co., leverancier van hotelketens als Marriott, Radisson en Novotel. En dat terwijl de vleesprijzen volgens het bedrijf dit jaar al 50 procent waren gestegen. Kaas en worst op pizza's van Papa John's worden ook een stuk duurder. De franchise-onderneming overweegt uitbreidingsplannen in de koelkast te zetten.

Voortaan is er geen sushi met Noorse vis in Rusland te verkrijgen.Beeld EPA

'Eventuele EU-steun boeren pas over weken'
Het zou nog weken kunnen duren voordat de EU eventueel besluit over financiële steun aan boeren die getroffen worden door de Russische sancties op landbouwproducten. Dat stelde een woordvoerder van Europees Commissaris Dacian Ciolos (Landbouw) vandaag in Brussel.

De zegsman benadrukte dat eerst de situatie grondig moet worden bekeken. Na een eerste analyse door een speciaal team van de Europese Commissie komen volgende week donderdag hooggeplaatste landbouwdeskundigen van alle EU-lidstaten in Brussel bijeen om zich met de commissie te beraden. Daarbij gaat het vooral om het vinden van alternatieve afzetmarkten voor Europese landbouwproducten.

Er is nog geen bijeenkomst van de EU-ministers van Landbouw gepland naar aanleiding van de Russische maatregelen die volgden op Europese sancties. Met die sancties straft de EU Moskou voor zijn steun aan de pro-Russische rebellen in het buurland Oekraïne.

Een Franse graanboer aan het werk in Oisy-le-Verger.Beeld reuters

Groente supermarkt niet automatisch goedkoper
Dat de marktprijzen van groente en fruit hard zijn gedaald als gevolg van het Russische importverbod, betekent niet automatisch dat de prijzen in de supermarkt omlaag gaan. Dat komt doordat veel supermarkten contracten hebben gesloten met leveranciers, waarin de inkoopprijzen voor langere tijd zijn vastgelegd. Een woordvoerster van het CBL, de branchevereniging van de supermarktbranche, heeft dat vandaag gezegd.

Albert Heijn, de grootste grootgrutter van Nederland, beaamt dat de prijzen voorlopig ongewijzigd blijven. 'We houden de concurrentie natuurlijk wel in de gaten', aldus een zegsvrouw. Het bedrijf is niet van plan om naar andere leveranciers te stappen nu de marktprijzen voor groente en fruit zijn gekelderd.

Groenten op de markt in Utrecht.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden