Russische boycot grote klap voor Nederlandse tuinbouw

Een jaar nadat het Russische importverbod van kracht werd, is de export van Nederlandse landbouwproducten naar Rusland met bijna 40 procent gedaald. In vergelijking met een jaar geleden gaan er vanuit Nederland vooral minder kaas, bloemen, groenten en planten op transport naar Rusland.

Beeld anp

De waarde van de totale Nederlandse goederenexport naar Rusland is in de eerste vier maanden van 2015 bijna gehalveerd, meldt het CBS. Van alle exportcategorieën daalde de Nederlandse uitvoer van tractoren, computers en computeronderdelen naar Rusland in de eerste vier maanden van dit jaar het meest. De exportdaling betreft dus niet alleen landbouwproducten. Het importverbod op Europees voedsel is dan ook niet de enige verklaring voor de forse daling. De economische crisis in Rusland speelt waarschijnlijk een belangrijke rol. Door de waardedaling van de roebel zijn importproducten voor Russen erg duur geworden.

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) schrijft de waardedaling van de zuivelexport niet alleen toe aan de Russische boycot, maar ook aan de algehele prijsdaling van zuivelproducten. De oorzaak daarvan is verminderde vraag vanuit China en een toename van de concurrentie uit Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland. 'De waarde van de export daalt doordat de zuivelprijzen nu lager zijn, maar het exportvolume is niet gedaald', zegt Jan Maarten Vrij van NZO. Voordat de Russen de boycot instelden ging 2,5 procent van de Nederlandse zuivel naar de Russen. 'Voor sommige ondernemingen was Rusland een belangrijke markt en die hebben het zwaar. Maar we hebben geen signalen ontvangen dat er bedrijven zijn omgevallen door de boycot.'

Vette vleesproducten

De vleesexport lijdt er meer onder. 'Rusland is een enorme markt. De Russen wilden vooral vette vleesproducten zoals buikspek', zegt Dé van Riet, woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Voordat de Russen de grenzen sloten, ging 9 procent van het Nederlandse exportvlees naar Rusland. Door de Russische sancties is die afzetmarkt nu verdwenen. Dat zorgt voor een overschot op de Europese markt, waardoor de prijzen onder druk komen te staan. Van Riet: 'We moeten op zoek naar andere afzetmarkten.' Vlees uit de Europese Unie was al een halfjaar voor de importboycot niet meer welkom in Rusland.

De Russen bliefden dat vlees niet meer, nadat er begin 2014 in de EU-landen Letland en Estland varkenspest was geconstateerd. Begin dit jaar is die handelsbeperking weer opgeheven, maar de vleesexport heeft daar nog niet van geprofiteerd. In de eerste vier maanden van dit jaar exporteerde Nederland voor 1,26 miljard euro aan goederen (in totaal, dus niet alleen landbouwproducten) naar Rusland. In dezelfde periode in 2013 was dat nog 2,07 miljard euro. Rusland is daardoor van de twaalfde naar de negentiende plek in het rijtje van belangrijke Nederlandse exportbestemmingen gedaald.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden