Russen zitten nog steeds op vinkentouw bij Fokker

Minister Wijers wacht op een telefoontje van Samsung uit Seoul, maar praat ondertussen vrijmoedig met mogelijke andere gegadigden die Fokker willen overnemen....

Van onze redactie economie

AMSTERDAM

De Russische minister van Economische Zaken Jevgeni Jassin verklaarde maandag na afloop van een onderhoud met Wijers dat de Russische vliegtuigindustrie nog steeds bereid is te investeren in Fokker. Bij de besprekingen was ook aanwezig Aleksandr Dondoekov, algemeen directeur van de Russische vliegtuigfabrikant Jakovlev.

Jassin wilde geen bijzonderheden kwijt. 'De besprekingen zijn nog niet rond. Bovendien betreft dit vertrouwelijke informatie', aldus de bewindsman.

Over de kansen voor de overneming door de Russen wilde hij evenmin mededelingen doen. Bovendien zijn er andere concurrenten in het spel, aldus de bewindsman, doelend op de Zuid-Koreaanse vliegtuigbouwer Samsung.

Dondoekov vertegenwoordigt tijdens zijn bezoek aan Nederland het consortium dat Jakovlev vormt samen met de branchegenoten Toepolev en Iljoesjin.

De destijds opgerichte commissie in Rusland die moest kijken naar de mogelijkheden voor Russische investeringen in de Nederlandse vliegtuigfabrikant, heeft positief besloten, aldus de Jakovlev-topman.

De aanbeveling die aan de regering is gedaan, wordt uitgewerkt en moet passen in een algemeen programma voor de toekomst van de Russische vliegtuigindustrie, aldus Jassin. Wat dat concreet inhoudt, kon de bewindsman niet zeggen. 'Daartoe ben ik nu niet bevoegd.'

Dondoekov gaf zichzelf maandagavond weinig kans. 'We komen pas in beeld als de aankoop door Samsung niet doorgaat.' Samsung onderhandelt momenteel op exclusieve basis met de curatoren en EZ over de overname. Die besprekingen verkeren in een vergevorderd stadium. Vallen de Zuid-Koreanen weg dan is hij optimistisch. 'Er is geen andere partij in de markt.'

De Russische vliegtuigbouwers verwachten binnen een week een garantie van de Russische overheid te krijgen. Die heeft het consortium nodig voor de overname. Met die garantie is een bedrag gemoeid van ongeveer 360 miljoen gulden.

Het ministerie van Economische Zaken meldde gisteren dat van overeenstemming op hoofdlijnen met Samsung over overname van Fokker nog geen sprake is. Wel is er een concept-principeakkoord. Het ministerie hoopt op een snelle reactie van Samsung op dit concept, aldus een woordvoerder van Economische Zaken maandag.

Over het volgende bezoek van een Zuid-Koreaanse delegatie zijn volgens een andere zegsman nog geen afspraken gemaakt. Ook hij weerspreekt dat er al een akkoord ligt. 'Het past ook niet in de Aziatische cultuur dat ondergeschikten een zogenoemd memorandum of understanding sluiten zonder zich verzekerd te weten van de instemming van hun superieuren.'

De curatoren willen vóór komende vrijdag duidelijkheid over een overname van Fokker door Samsung. De onderhandelingsdelegatie van de Zuid-Koreaanse onderneming keerde afgelopen vrijdag terug naar Seoul. Zij brengt de concerntop verslag uit van de besprekingen.

De concepttekst van een principeakkoord bevat afspraken over de werkgelegenheid, over het behoud van technologische kennis in Nederland en over financiële steun.

Waarnemers wijzen erop dat vooral de werkgelegenheidsparagraaf een struikelblok kan vormen. Economische Zaken eist harde garanties voor behoud van de vliegtuigprogramma's gedurende een langere periode. 'Het gaat om het verankeren van de luchtvaartindustrie in Nederland', aldus een ingewijde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden