Russen mogen zonder vrees inbeslagname naar Sail 2000

Het Zwitserse bedrijf Noga mag tot het einde van Sail 2000 nergens in Nederland beslag laten leggen op de Russische zeilschepen Sedov, Kruzenstern en Mir....

De Kruzenstern en de Mir lagen al dagen op zee te wachten . De Sedov, die in Frankrijk enige tijd aan de ketting lag, verblijft in Sint Nazaire.

De stichting Sail 2000 spande de juridische procedure aan omdat de eigenaren van de schepen er zeker van wilden zijn dat de majestueuze vaartuigen ongemoeid zouden worden gelaten. De Zwitsers, die 150 miljoen gulden tegoed hebben van de Russische Federatie, hadden vorige maand in Frankrijk beslag laten leggen op de Sedov. De Franse rechter hief het beslag later op.

De uitspraak van de Nederlandse rechter maakte een eind aan de paniekstemming op het kantoor van Sail 2000. Het wegblijven van de drie belangrijkste publiekstrekkers van het evenement dat 24 augustus begint, zou ernstige organisatorische en financiële gevolgen hebben gehad.

De vrees was dat hoofdsponsors hun bijdragen zouden verminderen. Schadeclaims werden evenmin uitgesloten. Die 'enorme ramp' telde meer dan het ontbreken van de mooiste tall ships . Voorzitter H. Verkoren van stichting Sail 2000 had de Russische eigenaren van de schepen woensdag met moeite overgehaald de eventuele beslissing om Amsterdam te mijden, uit te stellen.

Eerder dan verwacht velde de rechter woensdag al zijn vonnis. De argumentatie volgt nog. Als de rechter de eis had afgewezen, waren de blikvangers van Sail rechtstreeks naar hun thuishavens gevaren. De stichting kon de Russen niet dwingen zich aan het contract te houden. Verkoren: 'Een beslag wordt gezien als een belediging. Het zou ook gevolgen hebben voor de Nederlands-Russische betrekkingen.'

Het risico dat de organisatie liep was aanzienlijk. In de begroting van 16 miljoen gulden zit weinig ruimte. De circa 300 duizend gulden die de komst van de drie Russen kost, had Sail weliswaar in de knip kunnen houden. Maar bij het beeld van schadeclaims van de hoofdsponsors, die elk 1,25 miljoen gulden bijdragen, zag Verkoren al een groot tekort rijzen. De garantiesubsidie van de gemeente Amsterdam (1 miljoen gulden) was daarvoor onvoldoende geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden