Rusland zet gaskraan naar Oekraïne weer open

Het Oekraïense energiebedrijf Naftogaz en het Russische staatsgasbedrijf Gazprom hebben een deal gesloten over Russische gasleveringen aan Oekraïne voor de winterperiode. Als gevolg hiervan heeft Gazprom zijn gasleveringen aan Oekraïne hervat. Gazprom draaide de gaskraan afgelopen lente dicht.

Redactie
Een ondergrondse gasopslag in het westen van Oekraïne. Beeld reuters
Een ondergrondse gasopslag in het westen van Oekraïne.Beeld reuters

Oekraïne heeft het Russische aardgas hard nodig om de strenge winter door te komen. Het is niet de eerste keer dat Gazprom en Oekraïne met elkaar overhoop liggen en het bedrijf eiste eerder dit jaar dat Oekraïne voortaan vooruit gaat betalen voor aardgas. De regering in Kiev betaalde voor de komende maanden omgerekend zo'n 206 miljoen euro vooruit, van de totale rekening van 440 miljoen euro.

In de winter van vorig jaar sloten Rusland en Oekraïne al een tijdelijke overeenkomst over de levering van aardgas, maar die was inmiddels verlopen. De Europese Unie bemiddelde dit jaar bij de gesprekken over een nieuw akkoord, die in maart begonnen. Rusland heeft de prijs die Oekraïne betaalt verlaagd naar hetzelfde prijsniveau dat geldt voor andere landen in de regio. Kiev betaalt momenteel iets meer dan tweehonderd euro per duizend kubieke meter gas. Voorheen was dat 221 euro.

Oekraïne is een belangrijke doorvoerhaven voor gaslevering aan Europa. Het gesteggel over het betalen van gas uit Rusland en de prijs daarvan duurt al maanden. Oekraïne, dat op de rand van een bankroet balanceert, heeft moeite de rekeningen te betalen sinds er in het oosten van het land een burgeroorlog woekert tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen.

Winterpakket

Oekraïne, Rusland en de Europese Unie bereikten vorige maand een overeenkomst over de levering van gas aan Oekraïne de komende winter. De drie partijen werden het in Brussel eens over het zogenoemde 'winterpakket'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden