Rusland wil dat rechter vonnis Yukos vernietigt

De strijd om de opgeheven Russische oliemaatschappij Yukos is weer vertraagd. In juli vorig jaar veroordeelde het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag de Russische staat tot het betalen van 51,6 miljard dollar (45,5 miljard euro), een van de grootste schadevergoedingen die ooit werden toegewezen. Het geld is voor GML, grootaandeelhouder van Yukos, als compensatie voor de feitelijke onteigening van het concern, meer dan tien jaar geleden.

Het Vredespaleis, waar het Permanent Hof van Arbitrage in zit. Beeld epa

GML maakte zich al op om beslag te leggen op Russische bezittingen, ook in Nederland, maar woensdag begon de Russische staat een nieuw proces, voor de rechtbank in Den Haag. Eis: het vonnis van het Permanent Hof van Arbitrage moet worden vernietigd.

Volgens Albert Jan van den Berg, advocaat van Rusland, kan dit proces gemakkelijk anderhalf jaar duren en is het denkbaar dat er daarna hoger beroep en cassatie volgen. Of intussen tegenpartij GML haar vorderingen kan incasseren, is de vraag. 'In principe kan dat', zegt Van den Berg, 'tenzij de rechter anders beslist.' Bij elke poging om beslag te leggen, kan de Russische staat weer procederen.

Van den Berg denkt een sterke zaak te hebben. Volgens hem was het Permanent Hof van Arbitrage niet bevoegd in deze zaak. GML procedeerde op grond van een Russisch-Nederlands verdrag, het Verdrag inzake het Energiehandvest. In dat verdrag wordt het Permanent Hof van Arbitrage, een particuliere instelling in Den Haag, aangewezen als conflictbeslechter. Maar, zegt Van den Berg, het Russische parlement heeft dat verdrag nooit geratificeerd, sterker nog: het heeft uitgesproken het niet te zullen ratificeren.

Bovendien is het conflict een louter Russische aangelegenheid, waarvoor dat verdrag helemaal niet is bedoeld. In zijn dagvaarding stelt hij dat het gaat om 'een Russisch belastingconflict tussen Russische oligarchen en de Russische Federatie, inzake Russische belastingaanslagen tegen een Russisch bedrijf dat eigendom is van Russische oligarchen'. Het heeft dus niets te maken met het beschermen van investeringen uit het buitenland, waar dergelijke verdragen voor bedoeld zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.