Rusland en IMF oneens over lening

Rusland en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn het nog niet eens kunnen worden over een extra lening van ruim tien miljard dollar om de Russische roebel te steunen....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Het moeizame verloop van de besprekingen is een flinke tegenslag voor premier Kirijenko, die ervan overtuigd leek te zijn dat het IMF bereid is om over de brug te komen met een noodkrediet om de belaagde roebel van de devaluatie te redden.

De Russische regering deed de vertraging af als een technische kewstie. Volgens een regeringsverklaring zijn de twee partijen het eens over 'alle belangrijke kwesties'. Maar het feit dat de besprekingen tussen Kirijenko en IMF-vertegenwoordiger Odling-Smee na vijf uur zonder akkoord eindigden, duidt erop dat er ernstige meningsverschillen zijn.

Een van de problemen is waarschijnlijk dat het IMF wil dat er meer concurrentie komt op de Russische energie-markt. Naar verluidt, eist het IMF dat de Russische gasgigant Gazprom in concurrende bedrijven wordt opgesplitst. De verwachting is dat dat de gasprijzen naar beneden zal brengen.

De Russische regering voelt er echter niets voor om de gasmonopolist, die goed is voor 95 procent van de Russische gasproduktie en 20 procent van de belastinginkomsten, aan te pakken.

De Russische regering is erop gebrand nog eens vijftien miljard aan buitenlandse kredieten binnen te halen om de val van de Russische roebel te stoppen. Als het IMF weigert bij te springen is het de vraag of de Russische Centrale Bank voldoende reserves heeft om de roebel te verdedigen. Sinds midden vorig jaar zijn de valuta-reserves van de Centrale Bank al met tien miljard dollar geslonken tot vijftien miljard.

Devaluatie van de roebel zou een politieke ramp voor de regering betekenen. Deskundigen voorspellen dat slechts een klein deel van de Russische banken een devaluatie van de roebel zou overleven.

Aanvankelijk werd gezegd dat het IMF slechts bereid zou zijn zes tot zeven miljard dollar aan Rusland ter beschikking te stellen. Volgens de New York Times wordt er echter gepraat over een krediet van elf miljard dollar, waarvan de helft pas in de loop van het jaar ter beschikking zal komen. Rusland wil het IMF-geld als buffer gebruiken om de roebel te steunen. Het geld zal alleen worden aangesproken als de roebel in de gevarenzone komt.

Daarnaast onderhandelt de Russische regering met de Wereldbank over een extra krediet van ongeveer een miljkard dollar, dat wel gebruikt mag worden om de gaten in de begroting te dichten. De Russische regering heeft al flink het mes moeten zetten in de begroting, omdat de belastinginkomsten ver achterblijven bij de verwachting. Een van de redenen is dat de prijzen van olie en gas -- Ruslands voornaamste exportprodukten -- de afgelopen maanden flink zijn gezakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.