Rund jonger door klonen

Gekloonde runderen worden genetisch gezien extra jong geboren. Mogelijk leven ze daardoor jaren langer. Onderzoekers, onder meer bij het bedrijf Advanced Cell Technology, in Worcester, Massachusetts, komen tot die conclusie in het tijdschrift Science van 28 april....

Vorig jaar werd duidelijk dat de zogeheten telomeren - de uiteinden van de chromosomen - van het gekloonde schaap Dolly extra kort waren, meer overeenkomend met de leeftijd van de donormoeder. Het afslijten van de telomeren wordt in verband gebracht met verouderingsprocessen.

Bij de gekloonde runderen treedt het omgekeerde proces op. De dieren worden juist geboren met extra lange telomeren. Ze komen dus extra jong ter wereld. Mogelijk leven ze dus langer, maar dat blijft voorlopig speculatief. Het is namelijk niet bekend welke factoren precies bij veroudering een rol spelen; de telomeren zijn waarschijnlijk niet de enige factor van betekenis.

De runderklonen die bij het experiment werden geboren, zijn momenteel nog jong. Doordat runderen makkelijk de twintig jaar halen, zal pas op de lange termijn duidelijk worden of deze kalfjes een extra lang leven voor de boeg hebben.

Waarom de rundertelomeren zo anders reageren op het klonen dan die van Dolly, is ook voor de onderzoekers onduidelijk. Het zou aan de diersoort kunnen liggen of aan kleine verschillen in de kloontechniek.

Dat telomeren bij de toepassing van kloontechnieken zich soms 'verjongen' is in ieder geval in theorie goed nieuws voor medici die veel verwachten van deze techniek voor de vorming van menselijke celcultures die kunnen uitgroeien tot 'reserveonderdelen' voor de mens, bijvoorbeeld bij leverschade of de ziekte van Parkinson. Met verouderde cellen valt namelijk weinig aan te vangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden