Ruimhartige exit-premie CBR-topman

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft een directeur na elf maanden ontslagen met een riante regeling. De directeur kreeg vier maanden salaris en 173 duizend euro mee, totaal zo'n 210 duizend euro....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

De vertrekregeling is saillant omdat het CBR een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) is, onder toezicht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Vorige week zette minister De Geus van Sociale Zaken de topman van uitkeringsbedrijf UWV op non-actief omdat bij een verbouwing meer was uitgegeven dan gemeld. Ook het UWV is een ZBO.

De directeur van het CBR begon op 1 januari 2003. Hij kreeg een vaste aanstelling als directeur consulting. Het was de bedoeling dat hij met ingang van 2005 algemeen directeur zou worden.

Zowel de ondernemingsraad als de algemeen directeur maakte kort na zijn komst bezwaar. De raad van toezicht had de nieuwe directeur aangetrokken zonder hen formeel in de procedure te kennen. Hans Pont, oud-topambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken, oud-FNV-voorzitter en lid van de raad van toezicht van het CBR, houdt het op 'een belangenafweging na gebleken, wederzijds niet-verwijtbaar verschil van strategisch inzicht'.

Op 1 december 2003 werd de directeur geschorst. Eind januari ontbond de rechter de arbeidsovereenkomst. Eerst eiste de directeur een afkoopsom van 605 duizend euro. Voor de rechter achtte hij de aangeboden 173 duizend euro 'passend'. Daarnaast krijgt hij tot april 2004 salaris, bestaande uit maandelijks 9545 euro, 8 procent vakantiegeld, 5,5 procent eindejaarsbonus en een jaarlijkse 'gegarandeerde prestatie-uitkering' van 32.500 euro.

Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp vindt de vertrekpremie 'exorbitant', vanwege de korte arbeidsduur. De voorzitter van de raad van toezicht van het CBR, Dian van Leeuwen-Schut, was niet voor commentaar bereikbaar. Zij was eerder voorzitter van het toenmalige College van Toezicht Sociale Verzekeringen waar zij na een jaar met een regeling vertrok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden