Ruime meerderheid Kamer voor beursgang ABN Amro

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer van in elk geval VVD, PvdA, CDA en D66 steunt de beursgang van ABN Amro. Dat bleek dinsdag in een Kamerdebat met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Die wil het eerste deel van ABN nog voor het einde van dit jaar verkopen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in de Tweede Kamer. Beeld anp

ABN Amro werd in 2008 voor 16,8 miljard euro door de staat gered van de ondergang. In de jaren erna moest er nog veel geld bij om de bank overeind te houden. Volgens sommige berekeningen liep de teller op tot boven de 30 miljard. De waarde van de bank wordt nu geschat op 15 miljard euro. Om te voorkomen dat ABN nog eens wordt opgekocht en opgeknipt heeft Dijsselbloem in samenspraak met de ABN-top een beschermingsconstructie bedacht.

In de oppositie zijn onder meer de SP, PVV, ChristenUnie en GroenLinks tegen de beursgang. Zij vinden dat de bank sowieso in staatshanden moet blijven of dat de beursgang moet worden uitgesteld.

Bank naar beurs met stevige beschermingswal

Waarom durft minister Dijsselbloem van Financiën de beursgang van ABN wel aan, terwijl hij het besluit drie maanden geleden nog uitstelde? Lees hier de analyse (plusartikel).

Beursgang beste optie of van de gekke?

ABN Amro naar de beurs. Wat moeten we daarvan vinden? Zijn de rust en het vertrouwen nu aanwezig? Wat is er veranderd sinds de ophef in maart over de salarisverhoging? Lees het hier (plusartikel).

Overheid redde bank van ondergang

ABN Amro werd in de kredietcrisis in 2008 voor 16,8 miljard euro door de staat gered van de ondergang. In de jaren erna moest er nog veel geld bij om de bank overeind te houden. Volgens sommige berekeningen liep de teller op tot boven de 30 miljard. De waarde van de bank wordt nu geschat op 15 miljard euro.

Om te voorkomen dat ABN nog eens wordt opgekocht en opgeknipt heeft Dijsselbloem in samenspraak met de ABN-top een beschermingsconstructie bedacht. Daarin krijgen de aandeelhouders certificaten van aandelen. In noodgevallen kan daarmee, gedurende maximaal twee jaar, hun stemrecht opzij worden geschoven.

De introductiekoers van het aandeel is nog niet bekend, maar die zal mogelijk rond de 17 euro liggen, uitgaande van een opbrengst van ruim 15 miljard en een totaal aantal van 912 miljoen aandelen.

Deze vijf zouden ABN Amro wél kunnen leiden

Weinig kans dat de raad van bestuur van ABN Amro erin slaagt het vertrouwen van maatschappij, politiek én personeel terug te winnen. De Volkskrant stelde een top van mensen samen die dat wel kan. En tegen een betaalbare prijs. Lees het hier (plusartikel).

Bestuursvoorzitter van ABN Amro Gerrit Zalm bij een vergadering in de Tweede Kamer. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden