Ruim miljoen euro boete ABN Amro voor misstanden filiaal Dubai

ABN AMRO heeft boetes van in totaal circa 1,2 miljoen euro gekregen vanwege misstanden op zijn kantoor in Dubai. Dat maakten de bank en het ministerie van Financiën woensdag bekend.

Redactie
Het hoofdkantoor van ABN Amro Beeld ANP
Het hoofdkantoor van ABN AmroBeeld ANP

Volgens toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en Dubai Financial Services Authority (DFSA) schoten medewerkers van ABN in Dubai ernstig tekort bij het voorkomen van witwaspraktijken. Daarbij was er ook onvoldoende controle vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam op het filiaal in Dubai.

ABN AMRO moet 625.000 euro betalen aan DNB. Daarnaast legde de DFSA een boete op van 640.000 dollar (circa 585.000 euro). 'ABN AMRO betreurt de onregelmatigheden en zal niet tegen de boetes in beroep gaan', schrijft de bank in een persverklaring.

Volgens de bank zelf is ABN is de bank 'onmiddellijk met een verbeterprogramma gestart'. Als gevolg daarvan doet de bank met ongeveer 80 klanten en een aantal intermediairs geen zaken meer. ABN Amro kwam de malversaties naar eigen zeggen medio 2014 op het spoor na een melding van een klokkenluider, een medewerker van het kantoor in Dubai. Naar aanleiding van de misstanden heeft ABN Amro de landenmanager van de private bank in Dubai, Rob Broedelet, in januari ontslagen. Toentertijd meldde de bank dat Broedelet met vroegpensioen ging. Ook het Hoofd Compliance (degene die moet toezien op naleving van de regels) en de vier klantmanagers van de Indiase klanten zouden de laan zijn uitgestuurd.

Alle lichten op groen

ABN Amro en de Nederlandse Staat willen hun plan voor een beursgang van de genationaliseerde bank in Amsterdam doorzetten. Die beursgang kan vanaf het vierde kwartaal van dit jaar plaatsvinden, onvoorziene omstandigheden daargelaten. (+)

ABN Amro naar de beurs. Wat moeten we daarvan vinden? Zijn de rust en het vertrouwen nu aanwezig? Wat is er veranderd sinds begin dit jaar, vroeg redacteur Yvonne Hofs in mei van dit jaar een rondgang. (+)

India

ABN Amro liet eerder weten dat de omstreden transacties geen financiering van terroristen betroffen. Of ze andere criminele doeleinden hadden, is (nog) niet duidelijk. Het FD berichtte eerder dat de verdachte klanten in elk geval bewust een rekening bij een private bank geopend om te ontsnappen aan streng toezicht. De meeste of alle frauderende klanten kwamen uit India en waren door tussenpersonen bij ABN Amro als klant aangebracht.

De affaire in Dubai was een van de redenen dat de beursgang van de bank vertraging opliep. De bank wil nog dit jaar uit staatshanden komen en naar de beurs gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden