Rückert vertrekt, Wagenaar nieuwe topman Getronics

Bestuursvoorzitter Axel Rückert is met onmiddellijke ingang opgestapt bij automatiseerder Getronics. Zijn functie is overgenomen door Klaas Wagenaar, die daarnaast financieel directeur blijft....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

Rückert en Wagenaar werden in februari binnengehaald nadat het vorige bestuursduo, Peter van Voorst en Jan Docter, het veld moest ruimen omdat de onzekerheid over de toekomst van Getronics (23 duizend werknemers) steeds groter werd. Getronics gaat gebukt onder een hoge schuldenlast.

'Het was van het begin af aan de bedoeling dat wij deze klus tijdelijk zouden doen', zegt Wagenaar desgevraagd. 'Maar Getronics staat veel sneller op de rails dan we hadden gedacht. Ons contract zou in februari aflopen, en dan moet je tijdig bedenken hoe het verder moet. Voor mij is dit een mooie kans.' Rückert is volgens Wagenaar nu 'aan het uitrusten' in zijn woonplaats Parijs.

Wagenaar, ooit werkzaam bij softwarebedrijf Baan en automatiseerder Cap Gemini, blijft verantwoordelijk voor de financiën van Getronics. Hij was de architect van het reddingsplan voor het AEX-fonds. Zo werd de winstgevende salarisverwerkings-tak (tegenwoordig weer Raet geheten) verkocht. Met Getronics' schuldeisers werd overeenstemming bereikt; zij krijgen hun geld in stappen terug.

Beleggersvereniging VEB heeft bij het Amsterdamse gerechtshof vorige maand niettemin gevraagd om een enquête wegens mogelijk wanbeleid onder Van Voorst en Docter. Zij wilden de obligatiehouders afkopen via de uitgifte van miljarden nieuwe aandelen, ten koste van de bestaande aandeelhouders. Bij hun ontslag ontvingen ze hoge afkoopsommen.

In januari zal de raad van bestuur van Getronics worden uitgebreid tot drie leden. Oswald Coene (42, directeur Getronics Nederland) en Kevin Roche (43, verantwoordelijk voor de VS) treden toe tot de hoogste bestuurslaag.

De aandeelhouders moeten op 17 december stemmen over de benoemingen, en kunnen zich dan tevens buigen over de nieuwe beloningsstructuur bij het Amsterdamse bedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden