Royal Caribbean koopt Celebrity voor 2,5 miljard

Het aantal rederijen, dat actief is in de cruisevaart in het Caribisch gebied, neemt nog verder af. Royal Caribbean betaalt 1,3 miljard dollar (rond 2,5 miljard gulden) voor concurrent Celebrity....

AP

AP

MIAMI

De nieuwe, gecombineerde rederij wordt na Carnival, dat zijn thuishaven heeft in Miami, de grootste speler op deze lucratieve markt. Het Britse P & O bezet de derde plaats.

De cruisevaart wordt de laatste jaren gekenmerkt door een sterke concentratiegolf. Het verliesgevende Celebrity, dat beschikt over een vloot van vijf schepen die allemaal na 1990 gebouwd zijn, 'is waarschijnlijk de laatste grote vis die kan worden binnengehaald', zegt analist Peter McMullin.

Royal Caribbean kan door de overname van Celebrity een breder scala aan cruises aanbieden en komt daardoor beter in de markt te liggen bij reisbureas en andere bemiddelaars en wederverkopers. Bovendien denkt de rederij meer pasagiers aan te trekken van buiten de VS.

Beide rederijen moeten het hebben van de passagiers uit de middenklasse, al is Celebrity favoriet bij de meer kapitaalkrachtige, oudere passagiers uit de VS. Celebrity is vooral sterk in zomerreizen naar Bermuda en Alaska, maar de rederij heeft een probleem de schepen ook buiten het vakantieseizoen vol te krijgen. Beide rederijen zijn grote concurrenten op de veruit belangrijkste cruisemarkt: het Caribisch gebied.

'Dit is ongetwijfeld een prachtige zet van Royal Caribbean', zei bestuursvoorzitter Richard Fain van de rederij. De overname biedt beide rederijen een groter mondiaal bereik en tot de verbeelding sprekende bezuinigingsmogelijkheden 'zelfs ook al betekent de transactie een vergroting van de schuldenlast op korte termijn', aldus Fain woensdag.

Royal Caribbean betaalt voor Celebrity 230 miljoen dollar contant en 270 miljoen in aandelen. Daarnaast neemt de rederij ook nog 800 miljoen dollar in schulden over van het armlastige Celebrity. Op Wall Street werd de overname met instemming ontvangen door beleggers. De koers van Royal Carribean steeg met 2,25 dollar of 6 procent tot 39,125 dollar. Overseas Shipholding Group, de moedermaatschappij van Celebrity waarin de Griekse Chandris Groep deelneemt, zag de koers van de aandelen met meer dan 7 procent stijgen tot 20,125 dollar.

Topman Fain van Royal Caribbean verwacht dat de transactie volgende maand kan worden afgerond, maar de overname zal de winst ook volgend jaar nog drukken. De overname verwezenlijkt twee belangrijke doelstellingen van Royal Caribbean: internationale expansie en een toename van het aantal internationale passagiers.

De samenvoeging van beide cruisemaatschappijen zal ongewtijfeld leiden tot het schrappen van routes die elkaar overlappen. Dat zal Royal Carribean gelegenheid geven de aanwezigheid op de Europese markt te vergroten. De maatschappij heeft al herhaaldelijk gezegd dat het noodzakelijk is om in meer delen van de wereld actief te zijn.

Royal Carribbean heeft een vloot van grotere schepen dan Celebrity. De zeekastelen van Royal Carribean bieden plaats aan meer dan tweeduizend vakantiegangers, maar de schepen van Celebrity kunnen tussen de 1100 en 1800 passagiers vervoeren naar zonnige oorden. Nieuw bestelde schepen meegerekend beschikt de gezamenlijke vloot van beide cruiserederijen over 38 duizend hutten.

Celebrity zal dit jaar een schip verkopen, maar ook een nieuw schip in de vaart brengen. De rederij beschikt dan over een vloot van vijf schepen met in totaal 8200 hutten. Celebrity verzorgt cruises naar het Caribisch gebied, het Panama Kanaal, Alaska en Bermuda.

Royal Carribean heeft elf schepen in de vaart met een capaciteit van bijna 20 duizend hutten. De rederij heeft nog eens vier zeekastelen besteld waaronder twee schepen met een capaciteit voor drieduizend cruisegangers.

Royal Carribean vaart op 156 bestemmingen in Alaska, de Bahama's, Bermuda, het Caribisch gebied, Europa, Azië, Hawaii, Mexico, Panama, Rusland en Scandinavië. Royal Carribean is sterk winstgevend. Vorig jaar verdiende de rederij 150 miljoen dollar (285 miljoen gulden) op een omzet van 1,4 miljard dollar (2,7 miljard). Celebrity haalde vorig jaar een omzet van 412 miljoen dollar (780 miljoen), maar hield daarvan geen dollar over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden