De winnaar & verliezer van de week

Rouwdouwer met slagkracht versus man die moeite heeft de onbezorgde laatste reis veilig te stellen

Dirk Anbeek. Beeld ANP
Dirk Anbeek.Beeld ANP

Dirk Anbeek, Landal Greenparks

Speelt handig in op vakantie in eigen land

In maart maakte Landal Greenparks nog bekend dat de omzet in 2020 met liefst 86 miljoen euro was gedaald, van 491 naar 405 miljoen euro. De sluiting tijdens de eerste lockdown had er stevig ingehakt, maar Landal profiteert nu in dubbel opzicht van de coronacrisis. Vakantievierders bleven vorig jaar al noodgedwongen in eigen land, en die trend zet zich voort. En dus breidt Landal uit: deze week kondigde de marktleider – met honderd vakantieparken in negen landen in Europa – drie nieuwe parken aan.

Directeur Dirk Anbeek schuwt harde ingrepen niet. Bij vastgoedonderneming Wereldhave baarde de 57-jarige topman opzien door de verliesgevende winkelcentra in Amerika snel van de hand te doen. Hij incasseerde ook tegenslagen en werd in Het Financieele Dagblad een rouwdouwer genoemd. Aan zijn slagkracht hoeft niet te worden getwijfeld. Anbeek voorzag al vorig jaar in een gesprek met BNR Nieuwsradio dat Landal niet alleen de ruim 2 miljoen gasten per jaar meer moest bieden. De 110 recreatiewoningen in Landal Sallandse Heuvelrug en 105 recreatiehuisjes en 46 lodges in De Brabantse Wal zijn ook gewild bij particuliere beleggers. ‘Wie de volatiliteit op de beurs wil vermijden, investeert in recreatief vastgoed’, aldus Anbeek. Hij voorspelt een rendement van 4 tot 7 procent. Zo speelt Landal in op het negatieve reisadvies van de overheid.

Toch kiest Anbeek ook voor Europese expansie. Deze zomer opent Landal Rockingham Forest, het negende park in Engeland.

Leo Epskamp. Beeld  ANP
Leo Epskamp.Beeld ANP

Leo Epskamp, Yarden Uitvaartzorg

Ziet onbezorgde laatste reis in gevaar komen

Wie zich had verheugd op een onbezorgde laatste reis bij Yarden komt bedrogen uit. De uitvaartonderneming verkeert wederom in financiële problemen en heeft zichzelf in de etalage gezet. Een koper moet redding brengen. Directievoorzitter Leo Epskamp is er niet in geslaagd de verliezen op beleggingen van de firma te beperken.

Nadat Yarden in 2019 al langs de rand van de afgrond scheerde, bleef het bedrijf opnieuw steken onder een wettelijke ondergrens van eigen vermogen tegenover schulden. Op de korte termijn hoeven de klanten zich geen zorgen te maken. Yarden zegt genoeg geld in kas te hebben om komend jaar te voldoen aan alle verplichtingen jegens zijn polishouders. In augustus volgend jaar moet de financiële buffer zijn aangevuld, anders kan de onderneming haar uitvaartvergunning verliezen.

De uitleg in het jaarrapport over het falende beleggingsbeleid door de verzekeraar uit Almere is niet toegesneden op de argeloze cliënt. Het bedrijf verkocht in het verleden te veel naturapolissen, die beloofden de hele uitvaart te vergoeden. Die belofte bleek te royaal voor de oplopende kosten. Daardoor moesten polishouders bijbetalen.

Yarden was vorig jaar al in gesprek met concurrent Dela over een overname. Toen dit mislukte, besloot het bedrijf geen nieuwe klanten meer aan te nemen. Ook vielen er ontslagen. Epskamp krijgt nu een tweede kans bij Dela. De twee partijen bevestigen dat ze weer met elkaar aan tafel zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden