‘Rotzooi-obligaties’ in trek bij veel beleggers ondanks lage rendement

Erg veel beleggers zijn op zoek naar rendement...

LONDEN Het was afzien voor de twaalf cliënten van de prestigieuze zakenbank Merrill Lynch. Eerst een vliegreis naar Servië, vervolgens een vijf uur durende taxirit naar Bulgarije. Het doel: een bezoek aan een staalfabriek uit het Sovjettijdperk. De reden: de bankklanten hadden geld, vaak veel geld, geleend aan de fabriek en de waarde van hun obligaties was in rook opgegaan.

Kremikovtzi AD, zoals de Bulgaarse staalfabriek heet, had net een verlies van 7 miljoen euro over 2006 bekend gemaakt, waarop de bedrijfsobligaties 30 procent in waarde waren gekelderd. In april 2006, toen Merril Lynch bemiddelde in de verkoop van 325 miljoen euro aan obligaties Kremikovtzi, had het bedrijf nog 34 miljoen euro winst voorzien over 2006.

De Kremikovtzi-obligaties waren enorm in trek. Ze stelden een winst van 12 procent in het vooruitzicht, percentages die tegenwoordig hoogst zeldzaam zijn.

Eens werd de belegger die zijn geld uitleende aan het keurige Xerox uit Connecticut of aan Remy Cointreau uit Parijs door de dankbare bedrijven beloond met een rente van 24 procent. Nu moeten beleggers kippenfarms in Kiev en fabrieken in Moskou financieren voor de helft van dat percentage. ‘We moeten steeds verder afdalen om geld te verdienen’, zegt Alex Moss, een Londense vermogensbeheerder die ook inschreef op de Kremikovtzi-lening.

Nergens zijn de opbrengsten zo hard gedaald als op effecten met de laagste kredietwaardering. Schulden krijgen van kredietbeoordelaars een code mee: AAA is het hoogst haalbare en betekent dat je met zekerheid je lening terug krijgt. Daarna loopt het risico op, richting junk, wat staat voor alles wat met minder dan Baa3 (door kredietbeoordelaar Moody’s) of BBB- (door Standard & Poor’s) wordt gewaardeerd. De Kremikovtzi-obligaties zijn CCC+ volgens S & P en Caa1 volgens Moody’s.

Vijf jaar geleden kreeg een drieste belegger nog 42 procentpunten méér rente op zulke rotzooiobligaties. Nu betaalt junk gemiddeld slechts 4,6 procentpunt meer rente dan veilige staatsobligaties.

Dat komt doordat rotzooi in trek is, nu er zoveel geld op zoek is naar rendement. Obligaties van solide bedrijven leveren amper meer op dan gewoon staatspapier. Beleggers staken daarom in 2006 1,7 miljard euro in hoogrentende bedrijfsobligaties; een eufemisme voor riskante troep. Dat is twee keer zo veel dan een jaar eerder in junk-obligaties werd gestoken.

De toenemende vraag maakt het makkelijker voor bedrijven geld te lenen, niettegenstaande het risico. ‘De markt voor schuldpapier is een beetje gek en die gekte blijft voorlopig’, zegt vermogensbeheerder Adam Cordery die voor Schröder Investment Management werkt in Londen. ‘Het wachten is op een faillissement, voordat beleggers junk de rug toekeren.’

Het gevolg: de schuldenberg groeit. Bedrijven die niet in de solide categorie vallen hebben een schuld van gemiddeld 5,4 maal hun inkomsten. Vijf jaar geleden was die ratio nog 4,2. Zo verdrievoudigde Kremikovtzi de schuld tot 611 miljoen dollar toen het de obligatielening uitschreef.

Beleggers hapten, deels omdat het bedrijf wordt bestuurd door Pramod Mittal, de broer van Lakshmi Mittal, bestuursvoorzitter van ’s werelds grootste staalfabrikant Arcelor Mittal.

De drang naar het oosten is hardnekkig. De grootste kippenboerderij van Oekraïne, Myronivsky Hliboproduct (MHP) leende vorig jaar voor het eerst bij obligatiebeleggers 250 miljoen euro voor investeringen in biefstuk, ganzenlever en fruit. De obligaties beloven 10,25 procent rente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden