Rotterdamse rechtbank verklaart Imtech failliet

Het is definitief einde oefening voor Koninklijke Imtech uit Gouda, maar de curator heeft goede hoop dat de meeste bedrijfsonderdelen en hun werknemers onderdak vinden bij 'een nieuwe moeder'. Twee grote divisies met in totaal 7.300 werknemers zijn al verkocht.

Het hoofdkantoor van Imtech in Rotterdam. Beeld anp
Het hoofdkantoor van Imtech in Rotterdam.Beeld anp

Donderdagmiddag sprak de Rotterdamse rechtbank het faillissement uit van moedermaatschappij Koninklijke Imtech. Zo maakten de bewindvoerders de weg vrij om twee grote onderdelen van de technisch dienstverlener te verkopen. Het winstgevende Imtech Nordic, waar volgens de curator veel interesse voor is, wordt door de banken in een nieuwe bv ondergebracht en zal zo snel mogelijk aan de hoogste bieder worden verkocht. Imtech Marine wordt voor een onbekend bedrag eigenaar van investeringsmaatschappij Parcom en Pon Holdings, bekend van de autohandel.

Volgens de curatoren van Imtech zijn door de verkoop van de twee divisies de banen van 7.300 van de 22.000 werknemers bij de technisch dienstverlener veiliggesteld. Daaronder zijn 1.300 van de 4.000 Nederlandse Imtech'ers.

De werknemers van de overige divisies blijven voorlopig ook gewoon doorwerken. Alleen het moederbedrijf Imtech is nu namelijk failliet, benadrukte curator Jeroen Princen en topman Gerard van de Aast donderdag kort na het faillissement. De individuele bedrijfsonderdelen staan nog gewoon overeind en gaan op eigen kracht door zolang de curatoren van het moederbedrijf nieuwe eigenaars zoeken. Alleen als een dochter in betalingsproblemen komt zal er surseance of faillissement worden aangevraagd, legde Princen uit.

Princen en Van de Aast zijn hoopvol dat het lukt om het grootste gedeelte van het Imtech-concern te verkopen. Sinds Imtech afgelopen maandag uitstel van betaling aanvroeg, hebben al tientallen geïnteresseerden zich gemeld. 'Het gaat om concurrenten van Imtech of om buitenlandse bedrijven die toegang willen kopen tot nieuwe markten', zegt Princen. 'Maar ook om zuiver financiële partijen.' Donderdag maakte de Nederlandse technisch dienstverleners Unica uit Amersfoort en Kuijpers uit Helmond al bekend dat zij geïnteresseerd zijn in onderdelen van Imtech Nederland. Maar welke delen precies, wilden de bedrijven niet zeggen.

Alle biedingen worden de komende weken doorgenomen. 'We werken daarbij van groot naar klein', legde Princen uit. 'Eerst bekijken we de biedingen van kandidaten die het zich gemeld hebben voor de grootste delen van het bedrijf. Om uiteindelijk misschien op het niveau van individuele projecten een koper te vinden als er nog onderdelen die overblijven.'

Ook topman Gerard van de Aast gaat vandaag gewoon weer aan het werk. 'Om te helpen bij de verkoop, en om ervoor te zorgen dat het werk bij de divisies door blijft gaan. Want alleen dan behouden die hun waarde.'

Meer Imtech

De Volkskrant beantwoordt zes vragen over het faillissement van Imtech.

Zonder hem had Imtech allang niet meer bestaan. Maar zelfs met zijn enorme inzet lijkt hij te moeten buigen voor de ellende bij Imtech. Lees het profiel van Gerard van de Aast.

Waar ging het mis? Een reconstructie van de neergang van Imtech.

René van der Bruggen was de enthousiaste topman van Imtech. Maar nu blijkt pijnlijk hoe weinig grip Van der Bruggen had op het enorme conglomeraat dat hij had opgebouwd.

Bestuursvoorzitter Gerard van de Aast en CFO Hans Turkesteen tijdens een persconferentie van Imtech. Beeld anp
Bestuursvoorzitter Gerard van de Aast en CFO Hans Turkesteen tijdens een persconferentie van Imtech.Beeld anp

Fraudezaken

Imtech verkeert al lange tijd in zwaar weer door fraudezaken in Polen en Duitsland. Het bedrijf dacht eerder dit jaar schoon schip te hebben gemaakt, maar in Duitsland doken steeds nieuwe problemen op. Daardoor bleven de verliezen oplopen. Het Duitse onderdeel ging vorige week failliet en trok vervolgens het hele bedrijf mee.

De technische dienstverlener raakte de laatste weken in acute betalingsproblemen. De banken die het bedrijf al maanden overeind hielden met bijna een miljard euro aan noodleningen, waren niet bereid nog eens 75 miljoen in het bedrijf te steken. Hoewel Imtech de laatste twee jaar meerdere malen geld heeft opgehaald bij beleggers en banken, is het bedrijf er niet in geslaagd zichzelf uit de problemen te werken.

Imtech had maandag al aangegeven dat de gesprekken over een nieuwe lening van 75 miljoen euro definitief op niks waren uitgedraaid. Het installatiebedrijf liet toen weten de situatie en consequenties te evalueren en de opties te bekijken om zo veel mogelijk van de groep te behouden.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Chronologie neergang Imtech

Grote problemen met projecten in Polen (februari 2013)
Imtech schokt de markt met het nieuws dat het met grote problemen kampt op projecten in Polen. Het bedrijf duikt in de boeken en stuit vervolgens ook op waarderingsproblemen met projecten in Duitsland. Al snel blijkt dat Imtech honderden miljoenen moet afschrijven.

Twee verantwoordelijke directeuren van Imtech Duitsland leggen hun functie vrijwel direct neer en topman René van der Bruggen en financieel directeur Boudewijn Gerner stappen vervroegd op. Later betalen ze ook eerder verkregen bonussen terug.

Reorganisatie (april 2013)
De nieuwe topman Gerard van de Aast haalt flink de bezem door het bedrijf. Hij kondigt een reorganisatie aan waarbij 1300 banen worden geschrapt, voornamelijk in Duitsland. Later besluit Imtech nog meer arbeidsplaatsen weg te strepen.

Het aandeel van de technisch dienstverlener is intussen flink in waarde gedaald. Beleggersclub VEB wil de schade op de oude bazen Van der Bruggen en Gerner verhalen.

Dieprode jaarcijfers (mei 2013)
Bij de publicatie van de jaarcijfers over 2012 schrijft Imtech dieprode cijfers. Ook eerdere jaarresultaten moesten worden aangepast, omdat cijfers die eerder werden gerapporteerd bij nader inzien niet klopten.

Fraude door Duitse tak (juni 2013)
Imtech is er inmiddels zeker van dat het voormalige management van de Duitse tak heeft gefraudeerd. In Duitsland heeft het bedrijf valsheid in geschrifte geconstateerd. Daarvan wordt ook aangifte gedaan.

Orde op zaken (maart 2014)
Een nieuw akkoord met de banken geeft het bedrijf de ruimte om orde op zaken te stellen.

Verkoop ICT-divisie (april 2014)
Imtech besluit zijn ICT-divisie te verkopen om zijn schuldenlast te helpen verminderen. Het onderdeel wordt in augustus voor 255 miljoen euro verkocht aan het Franse bouwconcern Vinci .

Meer banen geschrapt (augustus 2014)
Ondertussen komen steeds meer onthullingen over de fraudezaak naar buiten. Het bedrijf blijft verlies maken en schrapt nogmaals honderden banen.

600 miljoen aan aandelen (oktober 2014)
Imtech krijgt van zijn aandeelhouders groen licht om voor 600 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit te geven. Daarmee kan het bedrijf zijn schuld verder terugdringen.

Onderzoek Duitse justitie (november 2014)
Een klokkenluider beschuldigt Imtech van nog meer overtredingen. Tussen 2008 en 2010 zou het bedrijf tevens de mededingingswet in Duitsland hebben overtreden. Imtech start een onderzoek, waarbij geen malversaties worden gevonden. Later blijkt dat ook de Duitse justitie de zaak onder de loep neemt.

Meer tegenvallers (juli 2015)
Imtech waarschuwt dat het langer dan verwacht duurt om de aanhoudende verliezen om te buigen in winst. In Duitsland blijkt flink meer geld nodig om de buffers te verhogen.

Faillisementsaanvraag Duitse tak (augustus 2015)
De Duitse tak van Imtech vraagt faillissement aan. Geldschieters weigerden akkoord te gaan met het verstrekken van nieuwe middelen. Maandag 10 augustus blijkt dat de gesprekken met de geldschieters definitief zijn stukgelopen. Imtech onderzoekt nu de opties om 'zoveel mogelijk van de groep bijeen te houden'.

Uitstel van betaling (dinsdag 11 augustus)
Imtech maakt bekend uitstel van betaling te hebben aangevraagd. De rechter heeft het verzoek goedgekeurd. Bewindvoerders worden aangesteld. Pon Holdings maakte bekend samen met investeerder Parcom het onderdeel Imtech Marine over te willen nemen.

Onzekerheid over gevolgen betalingsuitstel (woensdag 12 augustus)
Imtech is nog 21 miljoen euro schuldig aan zijn Duitse onderdeel, zo maakte de curator van de Duitse tak bekend. Het uitblijven van die betaling was de directe aanleiding voor de faillissementsaanvraag van Imtech Duitsland, gaf hij ook aan. De effecten van het uitstel van betaling en een ondergang van Imtech blijven nog ongewis, zo laten partijen weten.

Imtech failliet (donderdag 13 augustus)
De Autoriteit Financiële Markten schort de handel in het aandeel Imtech op, in afwachting van een persverklaring. Die volgt kort voor 17.00 uur. De rechtbank in Rotterdam heeft het bedrijf failliet verklaard, onderdelen Marine en Nordic worden buiten de groep geplaatst met het oog op een gehele of gedeeltelijke verkoop van die divisies. Daardoor moeten 7300 van de ruim 22.000 banen behouden blijven.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden