Rotterdamse brandweer krijgt kortere werkweek

De brandweer en de gemeente Rotterdam hebben dinsdag een overeenkomst bereikt over een 48-urige werkweek. Dat heeft landelijk onderhandelaar Ruud Kuin van vakbond Abvakabo FMV laten weten....

ANP

Abvakabo onderhandelt met alle gemeenten over de werktijden. Rotterdam is de eerste gemeente waar het de vakbond gelukt is een 48-urige werkweek af te spreken. Kuin hoopt dat het Rotterdamse akkoord een precedent schept. In tien tot twintig andere gemeenten gaat de FNV-bond de komende week een ultimatum stellen. Als die niet over de brug komen, dreigen daar na Nieuwjaar acties.

De rechtbank in Rotterdam verbood vorige maand het gebruik van de 54-urige werkweek. Volgens Kuin is de gemeente Rotterdam mede daardoor snel akkoord gegaan met de kortere werkweek. Daarbij is afgesproken dat de brandweerlieden niet minder gaan verdienen. Ook mag de veiligheid niet in het geding komen. Daarom worden de komende maanden zestig nieuwe brandweerlieden opgeleid.

Sinds 1 juni zijn problemen met de werkweken van brandweermannen ontstaan, omdat het Europese Hof de wacht- en slaapdiensten als werktijd heeft aangemerkt. In Nederland werden die diensten niet meegeteld en nu werken de medewerkers van de brandweer plotsklaps te veel.

Maar volgens Ina Sjerps van het College voor Arbeidszaken van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is de Abvakabo voorbarig over de landelijke uitstraling van het Rotterdamse akkoord. Zij wijst erop dat minister Aart Jan de Geus (Sociale Zaken) heeft geregeld dat uitzonderingen op de Europese regel mogelijk zijn als individuele werknemers instemmen met een langere werkweek.

'Elke gemeente heeft een eigen beleid. In andere plaatsen zijn weer afspraken gemaakt over een 54-urige werkweek voor het oude salaris', aldus Sjerps. Zij wil nu het proefproces afwachten die de VNG en de FNV-bond met de gemeente Den Haag is begonnen over de betaling bij een 48-urige werkweek.

De VNG beschouwt brandweermannen met de kortere werkweek als deeltijders met alle gevolgen van dien voor hun loon en opbouw van pensioen. Terwijl de Abvakabo de 48-urige werkweek als voltijd bestempelt en vindt dat bij 54 uur extra betaald moet worden. Dat zou volgens de VNG vele miljoenen euro's kosten. Sjerps: 'En het kan niet zo zijn dat mensen minder gaan werken voor hetzelfde salaris.' In februari wordt een uitspraak verwacht in Den Haag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden