nieuwstijdelijke woningen

Rotterdam krijgt drieduizend kant-en-klare appartementen om woningnood te verlichten

Om de druk op de woningmarkt te verlichten, worden in Rotterdam tussen de vijftienhonderd en drieduizend kant-en-klare huurwoningen geplaatst. De gemeenteraad van Rotterdam nam dinsdagavond de motie van de PvdA aan.

Hanin Ballan
Aardbevingsbestendige prefab-woningen worden getransporteerd van Wognum, via de Afsluitdijk, naar Loppersum.  Beeld ANP
Aardbevingsbestendige prefab-woningen worden getransporteerd van Wognum, via de Afsluitdijk, naar Loppersum.Beeld ANP

Aanleiding van de motie is het urgente woningmarktprobleem. Er zijn simpelweg te weinig woningen, zegt Narsingh Balwantsingh, gemeenteraadslid van de PvdA. ‘Een snelle oplossing is het bouwen van tijdelijke woningen.’

In 2019 worden de eerste woningen neergezet. Wanneer precies, is nog onbekend. Het college gaat de situatie schetsen en komt vóór het voorjaar met een antwoord hieromtrent.

De prefab-appartementen worden geplaatst op plekken die al zijn aangewezen voor woningbouw, maar waar nog niets is ontwikkeld. Te denken valt aan Merwe-Vierhavens, Smeetslandseweg, een strook grond naast de Tweebosbuurt, bij het Mallegat en een terrein naast de Willem de Kooning Academie in het centrum.

De huur bedraagt rond de 600 euro en de woningen mogen maximaal tien jaar daar blijven staan. ‘We willen nu de doorstroom mogelijk maken. Maar als de betaalbare woning kwalitatief goed onderdak biedt, is het mogelijk dat ze langer worden gebruikt’, vertelt Balwantsingh. Amsterdam en Leidsche Rijn hebben al dergelijke appartementencomplexen.

De woningen zijn met name bedoeld voor politieagenten, leerkrachten, alleenstaanden en starters. ‘De gemiddelde Rotterdammer’, aldus het gemeenteraadslid. Deze groep heeft moeite met het vinden van een huis, terwijl er in Rotterdam veel vacatures voor hen zijn. Bovendien staat in het coalitieakkoord dat leerkrachten voorrang moeten krijgen op de woningmarkt. ‘Er is een lerarentekort, dus wij willen dat Rotterdam aantrekkelijk wordt voor deze groep.’

In de komende vier jaar is Rotterdam van plan achttienduizend nieuwe woningen te realiseren. Het gaat hier om een mix tussen huur- en koopwoningen en bedrijfspanden die als woonruimte worden gebruikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden