Rotterdam blij met besluit Tweede Maasvlakte

Rotterdam is tevreden over het principebesluit van het kabinet om een Tweede Maasvlakte van 1750 hectare aan te leggen. W....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Rotterdam drong aan op tweeduizend hectare nieuw bedrijfsterrein naast de eerste Maasvlakte, die in de jaren zeventig voor de kust bij Europoort werd aangelegd. 'Als er in 1999 een positief besluit komt over de Tweede Maasvlakte, zijn wij niet ongelukkig', aldus Scholten. Hij verwacht dat de eerste bedrijven in 2003 op de Tweede Maasvlakte kunnen gaan bouwen. 'Dan hebben we duizend hectare. In 2015 kunnen we dan de mogelijkheden om door te groeien bekijken.'

Het kabinet boog zich vrijdag voor de tweede keer over de mogelijke aanleg van een terrein voor industrie en havenbedrijven in zee bij Rotterdam. Een week geleden kon de ministerraad niet tot een beslissing komen. Nu houdt het kabinet veel slagen om de arm.

Er is in principe besloten om duizend hectare in te polderen voor industrie en havenbedrijven (met een havenmond) en 750 hectare voor natuur. Hiervoor begint een inspraakprocedure. Daarin wordt ook naar alternatieven gekeken.

Mogelijk ziet het kabinet over anderhalf jaar af van de aanleg van de Tweede Maasvlakte, omdat elders in Nederland (bijvoorbeeld bij Moerdijk of Vlissingen) voldoende bedrijfsterrein is te vinden. Een ander alternatief is de aanleg van een klein terrein van vijfhonderd hectare zonder haven.

Op een persconferentie zei minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat gisteren: 'Uit de nut- en noodzaakdiscussie is gebleken dat er een vrij groot ruimtetekort bestaat in Rotterdam, vooral voor chemiebedrijven en in een later stadium voor de containeroverslagsector. Vrij breed is de opvatting dat je daaraan iets moet doen en dat je daarvoor waarschijnlijk een Tweede Maasvlakte nodig hebt.'

Het Centraal Planbureau zette daar in februari vraagtekens bij. Een besluit over uitbreiding van de Rotterdamse haven zou ook over tien jaar nog wel kunnen worden genomen, stelde het CPB. Het kabinet besloot gisteren dat er onderzoeken zullen komen naar 'het maatschappelijk rendement' van een eventuele Tweede Maasvlakte. Hoeveel het project kost weet minister Jorritsma nog niet. Schattingen lopen uiteen van 3,5 miljard tot 7,5 miljard gulden.

Minister Zalm van Financiën was in de ministerraad de belangrijkste tegenstander van het besluit een Maasvlakte van duizend hectare aan te leggen. Vooral op zijn verzoek wordt er veel aandacht besteed aan de onderzoeken naar alternatieven en het rendement.

Minister De Boer van VROM zei gisteren: 'Voor mij gaf die toevoeging van 750 hectare natuurgebied de doorslag. Dat is absoluut een must. Als blijkt dat elders voldoende ruimte is voor industrie en de Tweede Maasvlakte kleiner dan duizend hectare wordt, kan ook het aantal hectares natuurgebied lager uitvallen.'

De natuur op de Tweede Maasvlakte is een compensatie voor de schade die het natuurgebied Voornes Duin, ten zuiden van de nieuwe Waterweg, waarschijnlijk zal ondervinden van de komst van het nieuwe industrieterrein in zee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden