Roto Smeets als nieuwe VOC

Het lege beursfonds Roto Smeets De Boer krijgt een nieuw bestaan als de Verenigde Nederlandse Compagnie, een directe verwijzing naar het oudste beursfonds ter wereld, de Vereenigde Oostindische Compagnie, opgericht in 1602.

Een schip uit de VOC-periode in de baai van Batavia.

Geert Schaaij, voormalig vermogensbeheerder en huidige eigenaar van Beursgenoten, uitgever van een blad en website met beleggingsadviezen, heeft het lege beursfonds voor enkele tonnen gekocht en zal het als een nieuw vehikel herlanceren.

Schaaij (57) timmert al enige tijd aan de weg als sponsor. De immer gebruinde medewerker van Harry Mens' Business Class vertelt de kijkers van dat televisieprogramma welke fondsen ze moeten kopen en aan welke ze hun vingers beter niet moeten branden. 'Ik geef mijn wijsheden door in woord en geschrift', aldus Schaaij. Nu wil hij die kennis en wijsheid in praktijk proberen te brengen met een eigen investeringsmaatschappij.

Synergie

Hiermee stapt hij in het voetspoor van Peter-Paul de Vries, de voormalige directeur van de Vereniging van Effectenbezitters die in 2008 ook voor enkele tonnen een leeg beursfonds overnam en het omtoverde tot de investeringsmaatschappij Value 8.

Maar Schaaij wil zichzelf niet vergelijken met De Vries. 'Die koopt her en der participaties van goudwinkels, skihallen en tafeltjedekjes die allemaal niets met elkaar te maken hebben. Ik wil belangen kopen die samen ook synergie hebben. Ik hanteer daarbij drie criteria: ik moet hun werk kunnen begrijpen, ze moeten winstgevend zijn en ze moeten groeipotentie hebben', aldus Schaaij. Hij zegt in onderhandeling te zijn met enkele bedrijven die mogelijk in de portefeuille worden opgenomen in de sectoren zorg en milieu. Namen noemt hij niet. 'Een voorwaarde is wel dat ik er een meerderheidsbelang in verwerf.'

Schaaij vergelijkt zich dus niet met Value 8, veeleer met HAL Holding, de investeringsmaatschappij van de familie Van der Vorm. 'Maar dan wel een stukje kleiner.'

Geert Schaaij.

Niet onomstreden

De ondernemer is niet geheel onomstreden. In 2006, toen hij nog voor vermogensbeheerder International Assets werkte, kwam hij in opspraak vanwege een advies om aandelen van de beddenfabrikant Dico te kopen, terwijl zijn eigen fonds daarin ook aandelen bezat. Dit had hij op de site bekendgemaakt, maar het was niet officieel bekend.

Een jaar later werd hij echter verkozen tot beste beleggingsexpert van het land. Het leidde tot de oprichting van Beursgenoten, waar particuliere beleggers tegen abonneekosten adviezen krijgen. Inmiddels heeft het bedrijf vierduizend leden, die jaarlijks allemaal 500 euro neertellen.

De omvorming van het lege beursfonds is volgens Schaaij juridisch ingewikkeld en daarom nog niet rond. Roto Smeets De Boer hoort met aardewerkfabrikant De Porceleyne Fles tot de oudste Amsterdamse beursfondsen.

Drukker

Zeven jaar geleden was Roto nog de grootste drukker in Nederland. Overnames moesten tot schaalvergroting leiden, zodat het bedrijf kon blijven concurreren in het digitale tijdperk. Maar binnen een jaar veranderde het van jager in prooi. Sindsdien is het een slapend fonds. Nu wil Schaaij er in korte tijd weer een dynamisch beursbedrijf van maken. De keuze voor de naam Verenigde Nederlandse Compagnie heeft vooral te maken met de historische interesse van Schaaij. Hij kreeg in 2012 nog een gouden kei voor de cultuurhistorische aanpassingen van zijn eigen landhuis. Het betekent niet dat hij weer met de Oost handel wil gaan drijven, maar wel in de geest van de VOC-mensen zaken wil doen.

Schaaij wil meerderheidsbelangen gaan verwerven door overnamen te betalen via aandelenuitgiften of geld van bevriende partijen of hemzelf. Hij denkt dat er een gat in de markt is omdat banken steeds vaker neen verkopen wanneer bedrijven om investeringsgeld vragen. Schaaij zelf wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van het beursfonds, maar zal niet bij elk bedrijf het management gaan voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden