Roofridder van kredietcrisis pleegt zelfmoord in Manhattan

Het was een klassieke vorm van zelfmoord op Wall Street. De 56-jarige Charles Murphy, een van de hoogst betaalde managers van het roemruchte hedgefonds Paulson & Co, sprong maandag van de 24ste verdieping van het Sofitel in Manhattan en sloeg op de vierde te pletter.

Charles Murphy en zijn partner

'Wij treuren om dit nieuws', aldus John Paulson, de oprichter van het fonds dat niet zo lang geleden nog een vermogen had van 36 miljard dollar. 'Charles was een getalenteerde, briljante kerel, een geweldige partner en een echte vriend.'

Murphy bezat een huis in Manhattan dat al een jaar voor 50 miljoen dollar te koop stond. Over Murphy's financiële problemen is niet veel bekend, maar wel is duidelijk dat tal van managers van Amerikaanse hedgefondsen de laatste anderhalf jaar zelfmoord hebben gepleegd. Volgens de gezondheidsdienst Centers for Disease Control is de kans dat iemand die op Wall Street werkt zichzelf van kant maakt 40 procent groter dan gemiddeld.

Paulson is berucht als een van de roofridders van de kredietcrisis. In 2005 ontdekte een medewerker van zijn fonds dat veel huiseigenaren moeite hadden om hun zogeheten subprime-hypotheken af te lossen. Samen met Goldman Sachs herverpakte Paulson deze hypotheken in april 2007 in een leningenportefeuille - een zogenoemde cdo - waarvan het risico werd overgedragen aan partijen als ABN Amro. Paulson sloot tegelijkertijd een kredietverzekering af tegen waardevermindering via de aankoop van derivaten (credit default swaps). Toen de problemen aan het licht kwamen, verdiende Paulson 15 miljard dollar op een belegd vermogen van 12,5 miljard. De andere partijen verloren dat geld en sleepten de wereld mee in de grootste financiële crisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw.

Maar de gouden tijden voor Paulson & Co zijn voorbij. Vorig jaar verloor het fonds drie miljard dollar. Murphy hield zich als naaste vertrouweling van Paulson bezig met een plan tot opsplitsing van de kredietverzekeraar AIG.

Bij zijn vorige werkgever Fairfield Greenwich verloor Murphy 3,5 miljard dollar door een investering in het piramidefonds van Bernie Madoff, de grootste fraudeur in de Amerikaanse geschiedenis. Madoff werd tot 150 jaar cel veroordeeld. Fairfield ging bankroet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden