ROOD OF ZWART: Tumultueuze ontwikkelingen op spaarmarkt

Op de markt voor sparen en lenen is dit jaar een onverwacht felle concurrentiestrijd uitgebroken. Aanbieders paaien spaarders met steeds hogere tarieven, en geldleners met 'pé-elletjes' of doorlopende kredieten met lagere rentes....

De consument spint hier garen bij. De kleine Turkse prijsvechter UGBI Bank kondigde deze week aan in februari met een spaarrekening te komen waarop een rente van 5,25 procent wordt vergoed. Eerder verhoogden ook andere, grotere outsiders op de spaarmarkt zoals Roparco en Spaarbeleg al hun rentetarieven. Samen beheren Roparco en Spaarbeleg inmiddels zo'n twintig miljard gulden aan spaartegoeden.

Opvallend is dat de grote banken, die nog altijd 80 procent van de spaarmarkt beheersen, aan de concurrentiestrijd nauwelijks meedoen. Zij kunnen ook moeilijk tegen bovengenoemde instellingen concurreren die onder meer goedkoper opereren omdat zij geen duur filialennet hoeven te onderhouden. Postbank heeft de rente op de kapitaalmarktrekening met 0,1 procentpunt verhoogd, terwijl Rabo voor Telesparen 0,1 procentpunt meer aan rente betaalt.

Ook op de markt voor kredieten neemt de concurrentiestrijd toe. Ohra heeft afgelopen maand het rentetarief op het doorlopend krediet liefst met een vol procent verlaagd. Populair worden ook de zogenoemde rentekredieten. Fortis-dochter Defam kwam deze week met een nieuw zeer concurrerend rentekredietplan.

Volgens Jurgen Ratelband van onderzoeksbureau MoneyView Nederland zijn deze rentekredietplannen afgeleid van de zogenoemde spaarhypotheken. 'Maar dan in een kleinere vorm. Er wordt een aflossingsvrij krediet verstrekt, waarvan de rente volledig aftrekbaar is van de belasting. Daar staat weer een spaarplan tegenover.'

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden