ROOD OF ZWART: Spaarders krijgen weer zelfrespect

De spaarder heeft zijn zelfrespect weer terug. Vele maanden lang hadden de Nederlandse spaarders het nakijken. Beleggers maakten superwinsten van vele tientallen procenten per maand, terwijl zij met een magere rente van 3 à 4 procent per jaar werden afgescheept....

PETER DE WAARD

Maar sinds begin augustus zijn de koersen op de beurs niet verder gestegen. Aandelen en call-opties leveren nu zelfs verliezen op. Sparen is weer een veilig alternatief geworden. In de maand augustus steeg het aantal spaarrekeningen met 45 duizend. 'En dat was voor de zesde achtereenvolgende maand dat het aantal spaarrekeningen steeg', aldus financieel onderzoeksbureau MoneyView.

Ook de banken haken hierop in. Vlak voor het einde van het jaar hebben zij hun marketing-inspanningen verhoogd. De Postbank bestookte zijn cliënten deze week met nieuwe rentecertificaten tegen 4,75 procent. In de afgelopen maanden strooide de Postbank al rijkelijk met cadeaubonnen voor het openen van een spaarrekening. Aegon-dochter Spaarbeleg vond de bon overbodig; spaarders kunnen onmiddellijk vijftien gulden premie cash opstrijken. Generale Bank biedt spaarders 0,5 procent extra rente.

Overigens is het niet zo dat beleggers ineens weer massaal gaan sparen. 'Net zo min zijn spaarders in de eerste helft van dit jaar massaal gaan beleggen', zegt een woordvoerder van Rabobank. 'Ondanks de beurshausse steeg in de eerste zes maanden van dit jaar ook het spaarsaldo.' Rabobank heeft zich ook nog niet in de nieuwe slag om de spaarders gemengd, net zo min als ABN Amro.

Ook deze bank stelt dat sparen steeds populair is gebleven. 'Vreemd genoeg constateren wij juist op dit moment een stagnatie. Mogelijk durven veel beleggers hun aandelen nu niet te verkopen. Ze wachten af, terwijl ze in de eerste zes maanden juist de winsten verzilverden', aldus een woordvoerder van ABN Amro.

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden