Rondgang: Hebben we Unilevers keuze voor Rotterdam nou wel of niet te danken aan de Brexit?

Dankzij Brexit of niet? De beslissing van Unilever om na bijna een eeuw het hoofdkantoor in Rotterdam te vestigen, is in het Verenigd Koninkrijk meteen onderdeel geworden van de voortdurende Brexit-discussie. Dat zowel premier Theresa May als de multinational zelf benadrukken dat de Britse beslissing om de Europese Unie te verlaten er níets mee te maken heeft, doet daar niets aan af.

Zowel Theresa May als Unilveren hebben benadrukt dat de Britse beslissing om de Europese Unie te verlaten er niet mee te maken heeft.Beeld anp

Unilever. Voor de Britten is de levensmiddelengigant toch vooral het bedrijf dat Marmite maakt, het beleg waar de een van houdt, een waar de ander niets van moet hebben. Even polariserend op het eiland is de vraag of het besluit van de multinational om het hoofdkwartier van Londen naar Rotterdam te verplaatsen met Brexit te maken heeft. De Remainers zien het als een anti-Brexit signaal, terwijl de Brexiteers zich vastklampen aan de bewering van Unilever en de Britse regering dat Brexit geen rol speelt.

Brexit-motief of niet: 'Going Dutch'is een krenking voor de Britten. Niet langer zal het 130 jaar oude bedrijf worden geleid vanuit het monumentale hoofdkwartier aan de noordoever van de Theems ter hoogte van Blackfriars Bridge, niet ver van St Paul's. Voor Downing Street is het een schrale troost dat de verhuizing, voorlopig althans, niet gepaard gaat met banenverlies en het Anglo-Nederlandse bedrijf ook aan de Londense beurs genoteerd blijft. Een juridisch-technisch besluit, zo spreken de Britten zichzelf moed is.

Dividendbelasting

Tegenstanders van Brexit zien hun gelijk bevestigd. 'Maak je geen illusies,' schrijft Matthew Vincent in de Financial Times, 'het is een harde klap voor de premier - en het versterkt slechts de hand van de EU tijdens de Brexit-onderhandelingen.' Hij wist te melden dat Unilever zichzelf, voor Brexit, graag als Brits beschouwde. Tegenover The Evening Standard zei de plaatsvervangend burgemeester van Londen, Rajesh Agrawal, dat May nu echt met een Brexit-akkoord moet komen dat Londens positie als financiële hoofdstad veilig stelt.

Volgens Brexiteers is er weinig de hand. 'Sinds de vijandelijke overnamepoging van Kraft heeft Unilever vraagtekens gezet bij de duale constructie,' schrijft Jonathan Isabay van Brexit Central, 'en Nederland biedt simpelweg de beste bescherming.' Ze wijzen erop dat HSBC gewoon is gebleven na te hebben geflirt met een emigratie en dat Deutsche Bank pas een nieuwe pacht van 25 jaar op haar Londense hoofdkwartier heeft afgesloten. Bloomberg heeft zelfs een nieuw Europees hoofdkwartier van een miljard pond geopend in de City.

Unilever oogst lof met groene koers, maar die maakt het bedrijf ook kwetsbaar
De 'Bono van het bedrijfsleven' oogst lof met zijn focus op milieu en de lange termijn. Maar dat die aanpak Unilever ook kwetsbaar maakt, legt de verrassingsaanval van Kraft Heinz pijnlijk bloot. Moet Polman zijn koers wijzigen?

Een hoofdkantoor van een multinational levert banen op. Maar waarom eigenlijk?
Een hoofdkantoor van een multinational levert tot in de wijde omgeving banen op. Bij middenstanders, maar ook op universiteiten. Niet zo gek dus dat het 'topsectorenbeleid' al jarenlang troetelkind is van premier Rutte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden