Cristiano Ronaldo kust de trofee van beste speler van het jaar 2016.
Cristiano Ronaldo kust de trofee van beste speler van het jaar 2016. © ANP

Ronaldo best betaalde sporter (83 miljoen!), geen Nederlanders op deze nieuwe jaarlijst

Geen Nederlanders, slechts één vrouw: de Forbes-lijst van best betaalde sporters over de laatste twaalf maanden is een parade van topvoetballers en met name Amerikaanse sporters. Cristiano Ronaldo voert de lijst aan met een jaarinkomen van 83 miljoen euro. Net achter hem staan basketballer LeBron James (76 miljoen euro) en voetballer Lionel Messi (71 miljoen euro). We lichten de vijf opvallendste namen eruit.

Nr. 1. Cristiano Ronaldo (voetballer, 83 miljoen euro)

Hij was met twee treffers in de met 4-1 gewonnen Champions League-finale tegen Juventus zijn geld dubbel en dwars waard voor Real Madrid. Cristiano Ronaldo is met afstand de grootste ster in de door macho's gedomineerde voetbalwereld. Naast zijn torenhoge salaris bij Real (51,5 miljoen euro) weet de Portugees zich ook goed te verkopen in het bedrijfsleven. Hij verdiende liefst 31 miljoen euro aan sponsorinkomsten, waarmee hij zijn jaarinkomen op ongeveer 83 miljoen euro bracht. Geen enkele sporter ter wereld kan betere cijfers overleggen.

Nr 2. - LeBron James (basketballer, 76 miljoen euro)

De basketballers uit de NBA domineren als nooit tevoren. Met liefst 32 spelers op de lijst van 100 verbreekt basketbal het Forbes-record van meeste spelers uit dezelfde sporttak. Het record stond eerder op naam van de NFL, de Amerikaanse American Football-bond die in 2012 liefst 30 spelers afvaardigde aan Forbes. De best betaalde basketballer is overigens LeBron James, die met ruim 76 miljoen euro een goede nummer twee is achter Cristiano Ronaldo.

Nr. 17 - Tiger Woods (golfer, 33 miljoen euro)

Het onlangs gelekte arrestatiefilmpje waarin Tiger Woods met een dubbele tong spreekt, is illustratief voor de vrije val die de golfer sinds 2010 heeft gemaakt op de lijst van Forbes. Woods was in 2010 - met een jaarinkomen van 93 miljoen euro - met afstand de best betaalde sporter van dat jaar.

Nu moet de Amerikaan het doen met 33 miljoen euro, 7 miljoen minder dan vorig jaar. En als sportman zou Woods dit jaar zelfs in Nederland de top-100 waarschijnlijk niet halen. Hij verdiende met het spelen van golf slechts 95 duizend euro, die miljoenen haalde hij dus uit zijn sponsorcontracten.

Nr. 51 - Serena Williams (tennisster, 24 miljoen euro)

Je kunt de Forbes-lijst filteren. Zo is Jordan Spieth, golfer, een jaarinkomen van 30,6 miljoen euro, met zijn 23 jaar de jongste op de lijst. Hij staat op plek 21. Phil Mickelson (46, ook een golfer) is de oudste op de lijst: plek 12, inkomen 38,6 miljoen euro.

Als je filtert op 'vrouwen' verschijnt er maar één naam. Filteren op 'vrouw' dus. Op de 51ste plaats staat Serena Williams met een inkomen van 24 miljoen euro. De verdeling van haar inkomen: 7,1 miljoen euro aan salaris, 16,9 miljoen euro aan sponsorgeld.

Voor volgend jaar zullen haar salarisinkomsten wat minder zijn: de voormalige nummer 1 van de wereld is namelijk zwanger en staat voorlopig niet op de baan. Maar dat moet ze wel een jaartje kunnen uitzingen.

Nr. 67 - Zack Greinke (honkballer, 21 miljoen euro)

Niet iedereen op de lijst is afhankelijk van sponsorinkomen. Zack Greinke bijvoorbeeld, pitcher van de Arizona Diamondbacks, krijgt jaarlijks maar zo'n 44,5 duizend euro betaald voor zijn nevenactiviteiten. Och arme. Gelukkig stelt zijn werkgever Diamondbacks daar wel een jaarsalaris van meer dan 21 miljoen euro tegenover.