Roland van Vliet wordt straks zelf gehoord in Rochdale-zaak

In 2014 verhoorde Roland van Vliet de corrupte corporatiebestuurder Hubert Möllenkamp onder ede. Nu worden de rollen omgekeerd en moet het Tweede Kamerlid (ex-PVV) onder ede vragen van Möllenkamp beantwoorden. Het gerechtshof Amsterdam besloot dinsdag om Van Vliet toe te wijzen als getuige in het hoger beroep dat Möllenkamp heeft aangespannen tegen zijn veroordeling.

Tjerk Gualthérie Van Weezel
Roland van Vliet. Beeld anp
Roland van Vliet.Beeld anp

De ex-bestuurder van woningcorporatie Rochdale - die in verband met zijn rappe dienstwagen ook wel bekendstaat als 'de Maserati-man' - kreeg vorig jaar 2,5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf wegens omkoping, oplichting en meineed.

Dat laatste feit beging hij volgens de rechtbank tijdens zijn verhoor bij de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties, waar Van Vliet voorzitter van was. Op vragen van Wassila Hachchi (D66) en Peter Oskam (CDA) antwoordde hij destijds dat hij 'nooit' geld, gunsten of steekpenningen had aangenomen. De strafzaak vorig jaar leverde echter overweldigend bewijs dat Möllenkamp en zijn ex-vrouw Albedien zich met geld, huizen en luxe bolides lieten fêteren door zakenrelaties van Rochdale.

Meineed-vervolging

Dit type meineed-vervolging is een geliefd leerstuk voor juristen. Bij verhoren door de parlementaire enquêtecommissie zijn getuigen namelijk verplicht antwoord te geven en de waarheid te spreken. Wat zij verklaren mag vervolgens niet in een eventuele strafzaak tegen ze gebruikt worden, tenzij ze liegen. Dan volgt de meineed-vervolging. Vanwege de kwetsbare positie van getuigen tegen wie ook een strafrechtelijk onderzoek loopt, mag de enquêtecommissie volgens de wet alleen vragen naar informatie die voor het onderzoek echt nodig is.

Bij de rechtbank betoogde Möllenkamps toenmalige advocaat, Petra van Kampen, dat de enquêtecommissie de vragen naar de steekpenningen nooit hadden mogen stellen, omdat die geen toegevoegde waarde had voor het onderzoek. Van Kampen vermoedde dat het OM en de commissieleden onder één hoedje hebben gespeeld om de meineed uit te lokken.

Het hof steunt nu het verzoek van Möllenkamps nieuwe advocaat, Willem Koops, om de evenredigheid van de vragen en eventuele afspraken tussen de commissie en het OM begin januari 2017 te onderzoeken in een openbaar getuigenverhoor. Eigenlijk had Koops Hachchi en Oskam aan de tand willen voelen, maar het hof vindt voorzitter Van Vliet een logischer keuze.

Roland van Vliet laat vanaf zijn vakantieadres in Duitsland weten dat hij het verhoor 'duizend procent' met vertrouwen tegemoet ziet. Hij zegt dat de verwijten van Möllenkamp 'volstrekte kolder' zijn. 'Er was geen deal met het OM en de vraag was logisch, want ons onderzoek ging ook over zelfverrijking en grensoverschrijdend gedrag van corporatiebestuurders. Als Möllenkamp heeft gelogen, moet hij worden bestraft.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden