Rol van prooi dreigt voor ABN Amro

Bij fusiegeruchten in de bankensector wordt sinds een klein jaar altijd ABN Amro genoemd. Dat is niet per se onzin....

Bank of America (BofA) werd donderdag in de geruchten op de beurs opgevoerd als de toekomstige eigenaar van ABN Amro, Nederlands grootste bank. Het noemen van de Amerikaanse gigant, de meest winstgevende financiële instelling ter wereld (5,5 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2006), was goed voor een koerssprong van het aandeel ABN Amro van 3,5 procent. Op het eind van de handelsdag was daar 1,3 procent van over.

Een half jaar geleden, in maart, voltrok zich een soortgelijk scenario, toen met de Spaanse bank BBVA in de rol van genoemde koper. Die is met een marktwaarde van 61 miljard euro niet zo heel veel groter dan ABN Amro (marktwaarde 43 miljard), maar beleggers zien veel meer potentie in de Spanjaarden dan in de door Rijkman Groenink geleide Nederlandse bank.

Dat blijkt uit de koersontwikkeling van de banken. ABN Amro vergelijkt zich met een groep van twintig banken wereldwijd. Groenink kondigde een paar jaar geleden aan dat de bank bij de topvijf van die groep moest gaan behoren wat betreft aandeelhouderswaarde, zeg maar de aandelenkoers.

Het is nog niet gelukt: gerekend vanaf 1 januari 2005 staat ABN Amro in deze groep op de 14de plaats, op respectabele afstand van de topvijf. De Duitse Hypovereinsbank is koploper, Société Générale nummer twee, ING nummer drie. BBVA staat op de 8ste plaats.

De koersontwikkeling van ABN Amro, vooral sinds begin dit jaar achterblijvend, maakt het aannemelijk dat de bank een prooi kan worden. Volgens het persbureau Bloomberg missen beleggers vooral focus bij de bank, die opereert op vier thuismarkten (Nederland, Amerika, Brazilië en Italië). ABN Amro slaagt er niet in te laten zien wat de meerwaarde ervan is die vier markten in één bedrijf te verenigen. Een nieuwe eigenaar zou kunnen kiezen voor het splitsen van de organisatie.

Een andere optie is het verkopen van het Amerikaanse bedrijf en de opbrengsten investeren in Europa. ABN Amro is min of meer vleugellam in de Verenigde Staten. Sinds 2004, na witwaspraktijken en andere ellende (eind 2005 culminerend in boetes van tientallen miljoenen euro’s), zijn overnames geen onderwerp meer. ‘We worden niet geacht toestemming te vragen van de toezichthouders, omdat de kans erg groot is dat we geen toestemming krijgen’, zei topman Groenink onlangs tegen Bloomberg. ‘Amerika’ is goed voor ongeveer een kwart van ABN Amro’s nettowinst en zou 15 miljard euro kunnen opbrengen.

Analist Sigrid Baas van ING Wholesale Banking: ‘Het lijkt me niet waarschijnlijk. Amerika is de tweede thuismarkt van ABN Amro. Bovendien moet je dan concreet weten wat je met de opbrengst gaat doen. Natuurlijk, iedereen heeft het over Capitalia, de Italiaanse bank waar ABN Amro een belang in heeft, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat een buitenlander die bank overneemt. Capitalia heeft veel belangen in een aantal andere Italiaanse financiële instellingen.’ De marktwaarde van Capitalia is ongeveer 19 miljard euro.

Baas ziet eerder een reguliere overname aan de horizon. Maar ze drukt zich zeer voorzichtig uit: ‘ABN Amro zou op termijn een overnamekandidaat kunnen zijn.’

Haar collega Cor Kluis van Rabo Securities acht het ‘theoretisch mogelijk’ dat BofA nu plannen heeft met ABN Amro. ‘Maar logisch is het niet. Alleen het Amerikaanse deel, en wellicht Brazilië, zou nu interessant zijn voor Bank of America.’

BofA is wel de meest winstgevende, maar nog niet de grootste financiële instelling ter wereld. De marktwaarde is 183 miljard euro, daar zit Citigroup nog ruim 6 miljard euro boven. BofA is een overnamemachine: volgens het tijdschrift The Economist is het concern is tot stand gekomen door de afgelopen 35 jaar drieduizend combinaties te vormen met andere banken en bankjes.

Fusies in de bankensector komen er nog genoeg, denkt Kluis. ‘Maar niet per se transatlantisch. Binnen de grenzen van Europa en in de VS moet nog veel gebeuren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden