‘Rode ondernemer’ was tegen korter werken

‘Een afgang voor de familie’, grapte Max Albrecht toen hij in 1975 directeur werd bij Hoogovens IJmuiden. Want Albrecht was afkomstig uit een rood nest in Haarlem....

Nico Goebert

Na zijn studie rechten in Amsterdam, promoveerde hij op een proefschrift over de invloed van het kiesstelsel op de samenstelling van de volksvertegenwoordiging en de vorming van de regering.

Zeven jaar na zijn binnenkomst bij Hoogovens had hij het geschopt tot secretaris van de raad van bestuur en in 1972 werd hij belast met de voorbereiding van de grootscheepse uitbreiding van Hoogovens met een tweede vestiging op de Maasvlakte.

De staalcrisis in de jaren zeventig stak daar en stokje voor, maar Albrecht verdiende er wel een plek mee in de raad van bestuur. Hij was verantwoordelijk voor het personeelsbeleid voor de toen nog 23 duizend werknemers.

Tegelijkertijd bleef Albrecht lid van de PvdA en van de Industriebond. Hij gold daardoor in de jaren zeventig als een ‘linkse ondernemer’ die uit hoofde van zijn functie regelmatig met zijn eigen vakbond in de clinch lag.

Later – ouder en wijzer – werd Albrecht gematigder en zegde hij het lidmaatschap van de bond op. PvdA’er bleef hij, ‘al bevind ik mij op de rechtervleugel. Ik ben misschien rechtser dan de meeste linkse liberalen’, zei hij bij zijn afscheid van Hoogovens in 1992.

In zijn laatste werkzame jaren hekelde hij de softheid in Nederland. Albrecht was tegen arbeidstijdverkorting, maar voor winstafhankelijke beloning.

Max Albrecht overleed zaterdag in zijn woonplaats Beverwijk, 74 jaar oud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden