Robeco wil geen moraalridder zijn met zijn beleggingsbeleid

Robeco-topman George Möller wil geen moraalridder zijn. ‘Chocoladeproducenten bijvoorbeeld hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar het voorkomen van kinderarbeid in de sector....

Möller sprak donderdag over duurzaam beleggen bij de presentatie van de jaarcijfers van Robeco, de vermogensbeheerder die voor pensioenfondsen, verzekeraars en individuele beleggers ruim 141 miljard euro belegt.

‘We moeten geen moraalridder zijn’, vindt Möller. ‘Als 30 procent van de Nederlandse bevolking rookt, moeten wij dan besluiten niet te beleggen in de tabaksindustrie?’

Een en ander zou ontaarden in willekeur, aldus Robeco. De vermogensbeheerder heeft klanten in tien landen en bekend is dat de voorkeuren ten aanzien van duurzaam beleggen aanzienlijk kunnen verschillen: in België zijn de beleggingen in bijvoorbeeld clusterbommen uit den boze, in de Verenigde Staten hechten veel institutionele beleggers eraan dat de porno-industrie wordt gemeden.

Zo belegt Robeco wel in Textron, producent van onder meer anti-persoonslandmijnen. Textron is een van de vier bedrijven die ABP onlangs uit de beleggingsportefeuille heeft gehaald, naar aanleiding van de commotie over beleggingen in de wapenhandel. ‘Het is een belegging die we vanuit New York doen, voor Amerikaanse klanten. Het internationele verdrag tegen landmijnen is niet ondertekend door de Verenigde Staten.’

Robeco heeft een beperkt ‘eigen’ uitsluitingsbeleid. ‘We proberen de verduurzaming van bedrijven te bevorderen door overleg met het management. Blijven toezeggingen of concrete gedragsveranderingen uit, dan kan uitsluiting volgen. Verder sluiten wij alleen bedrijven of sectoren uit als dat kan worden gebaseerd op internationale verdragen.’ Of dat ook heeft geleid tot uitsluitingen, kan Robeco niet zeggen. ‘Wij houden geen lijst van uitsluitingen bij’, aldus de woordvoerder.

Robeco nam het afgelopen jaar een belang van 64 procent in de Zwitserse beheerder Sustainable Asset Management (SAM), die vooral bekendstaat om zijn onderzoek naar duurzaamheid. SAM stelt onder meer de duurzame indices voor Dow Jones samen. Daarvoor wordt onderzoek gedaan in alle bedrijfstakken, ook de tabaksindustrie, de mijnbouw, de gokindustrie en de vliegtuig- en wapenindustrie. Telkens wordt vervolgens ‘de beste van de klas’ gekozen.

Afgezien van het ‘brede’ duurzaamheidsonderzoek onderscheidt SAM zich met een aantal fondsen die zich richten op nieuwe (energie)technologieën en een waterfonds, dat belegt in potentiële oplossingen voor de toekomstige watervoorziening. Möller: ‘De man die een efficiënte oplossing weet te vinden voor het omzetten van zeewater in drinkwater, wordt rijker dan Bill Gates.’ In juni wil Robeco die fondsen op de Nederlandse markt introduceren.

De Rotterdamse vermogensbeheerder zegt een goed jaar achter de rug te hebben. Het beheerde vermogen nam met 10,1 miljard euro (7,7 procent) toe tot 141,7 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 193 miljoen euro, 27 procent meer dan in 2005. De beleggingsfondsen presteerden over het algemeen rond marktgemiddelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.