Robeco krijgt boete van beurs New York

De Amerikaanse tak van Robeco heeft van de Amerikaanse beurstoezichthouder een boete gekregen vanwege falende interne controle. De New York Stock Exchange (NYSE) heeft de boete van honderdduizend dollar woensdag bekendgemaakt....

Van onze verslaggevers

De NYSE heeft de Rotterdamse beleggingsreus op de vingers getikt vanwegede gebrekkige de interne procedures bij Weiss, Peck & Greer - een vande drie Amerikaanse vermogensbeheerders die onder Robeco-vlag werken. Deovertredingen bij de Robeco-dochter zijn geconstateerd in 2002 en 2003.Weiss, Peck & Greer werd in 1998 door Robeco gekocht.

De NYSE heeft de boetes uitgedeeld wegens onzorgvuldigheden in de handelin aandelen op Wall Street, tekortkomingen in de administratie, en eentrits aan onzorgvuldigheden in de interne controle. Robeco heeft de boeteinmiddels betaald, overigens zonder schuld te bekennen.

De NYSE deelt ongeveer tweehonderd keer per jaar boetes uit vanwegeonvolkomendheden in de procedures. De beurs houdt toezicht op ongeveer 130hoekmannen en handelsbedrijven die geen direct contact hebben metbeleggers, en op ongeveer 250 firma's die wel rechtstreeks zaken doen voorinvesteerders. Het toezicht heeft ook betrekking op de 2800 bedrijven dieaan de New Yorkse beurs staan genoteerd.

De laatste keer dat een Nederlandse financiële instelling de toorn vande beursorganisatie over zich afriep was afgelopen zomer. Toen kreeg ABNAmro twee boetes voor een totaalbedrag van 275 duizend dollar, vanwegevergelijkbare onvolkomendheden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden