Rivaal ABN lijkt overnamestrijd te gaan winnen

De concurrent van ABN Amro lijkt de strijd om de Italiaanse bank Antonveneta te gaan winnen. Het bod op Antonveneta van Banca Popolare Italiana – die tot vorige week door het leven ging als Banca Popolare di Lodi – is woensdag goedgekeurd door de beurstoezichthouder Consob....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Met de instemming van Consob heeft de Italiaanse coöperatieve bank een belangrijke hobbel genomen in de strijd om Antonveneta. De centale bank van Italië moet zich nog over een overname uitspreken. De kans dat bankpresident Antonio Fazio zijn instemming onthoudt, is nihil. Het is algemeen bekend dat Fazio een warm voorstander is van een overname van Antonveneta door een Italiaanse bank.

Het voormalige Lodi biedt een mix van contanten en aandelen, die naar eigen zeggen 27,50euro waard is. ABN Amro verhoogde zijn bod tweeënhalve week geleden tot 26,50euro, volledig te voldoen in contanten.

Waarnemers gaan ervan uit dat Lodi nu al meer dan de helft van de aandelen in Antonveneta controleert. ABN Amro bezit volgens de recentste melding 24,7procent van de stemmen.

Een woordvoerder van de Nederlandse bank stelt dat daarnaast, sinds de biedingstermijn is opengegaan, 270duizend aandelen zijn aangemeld. Dat is nog geen tiende procent van het totale aandelenkapitaal van Antonveneta. De termijn waarop het bod van ABN Amro openstaat, loopt op 6juli af.

Als ABN Amro de overnamestrijd verliest, zal het zijn stukken vermoedelijk aan de concurrent uit het plaatsje Lodi aanbieden. ABN Amro gaat in dat geval in op het bod in contanten dat het vroegere Lodi van Consob moest doen. Dat bod is 24,47euro.

Volgens sommige analisten is de race om Antonveneta al gelopen. ‘Het spel is uit’, zei vermogensbeheerder Patrizio Pazzaglia van Bank Insinger de Beaufort in Rome. ‘Meer dan de helft van de aandelen is al in Italiaanse handen.’

Vorige week veranderde Banca Popolare di Lodi zijn naam onverwacht in Banca Popolare Italiana (BPI). Volgens een woordvoerder is de naamsverandering geen poging een beroep te doen op nationalisme in de overnamestrijd om Antonveneta. De nieuwe naam moet volgens hem onderstrepen dat de bank niet alleen meer is gevestigd in Lodi, een stadje enkele kilometers ten zuidoosten van Milaan. De bank heeft inmiddels vestigingen in het hele land.

Het voormalige Lodi heeft zich opgeworpen als het ‘Italiaanse’ alternatief voor een overname door ABN Amro. Een aantal rijke zakenlieden heeft een aandeelhouderspact gesloten met bestuursvoorzitter Fiorani van BPI. Volgens de recentste openbare gegevens bezit BPI nu 30procent van de aandelen in Antonveneta, de bevriende zakenmannen hebben gezamenlijk ongeveer 10procent van de aandelen in handen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden