Risico’s domineren Europese economie

De aanhoudende onrust op de financiële markten, de scherp stijgende grondstofprijzen en de ‘duidelijke inzinking’ van de Amerikaanse economie vertragen in 2008 en 2009 de economische groei in de Europese Unie....

Van onze correspondent Bart Dirks

Volgens het maandag in Brussel gepresenteerde economische lenterapport kan de Europese economie deze ‘externe tegenwind’ opvangen, omdat de meeste van de 27 EU-landen redelijk gezonde overheidsfinanciën en een macro-economische basis hebben. De werkloosheid in de EU is in ruim vijftien jaar niet zo laag geweest, benadrukt de Spaanse eurocommissaris Joaquín Almunia (Economische en Monetaire Zaken).

Toch ‘overheersen de neerwaartse risico’s’, aldus Almunia, zeker in 2009. Nog onzeker is volgens hem wat de internationale financiële crisis gaat betekenen voor de ‘echte’ economie. Mochten die gevolgen slechter uitpakken, dan kan dat leiden tot een correctie op de huizenmarkt; vooral in de Verenigde Staten, maar mogelijk ook in Europese landen.

Per saldo komt de economische groei dit jaar een half procentpunt lager uit dan Brussel afgelopen najaar nog verwachtte. De groei in de 27 EU-landen neemt af van 2,8 procent in 2007 tot 2 procent in 2008 en tot 1,8 in 2009. De vijftien eurolanden komen volgens de lagere ramingen nog iets minder gunstig uit: 2,6 procent in 2008 en 1,5 procent in 2009.

De economische groei in Nederland was in 2007 met 3,5 procent bovengemiddeld. De nog altijd hoge groeiverwachting voor 2008 (2,6 procent) heeft Nederland voor 1,9 procent te danken aan een ‘naijleffect’ van 2007.

Doordat energie en levensmiddelen steeds duurder worden, maakt Brussel zich zorgen over de inflatie. ‘Inflatie is een groot probleem voor ons geworden’, aldus eurocommissaris Almunia. De prijsstijgingen worden slechts ten dele in toom gehouden door de hoge koers van de euro ten opzichte van de dollar. Met een inflatie van slechts 1,6 procent in 2007 had Nederland een van de laagste inflatiecijfers. In de EU kwam de inflatie vorig jaar uit op 2,4 procent (in de eurozone 2,1 procent).

Maar ook in Nederland zal de geldontwaarding toenemen, tot bijna 3 procent in 2009. Dat is dan boven het verwachte gemiddelde in de EU (2,4 procent) en de eurozone (2,2 procent). Die uitschieter wijt de Europese Commissie voor Nederland mede aan de Haagse plannen om luchtvaart- en verpakkingsbelastingen in te voeren en om de heffingen te verhogen op brandstoffen en tabak.

Nederland krijgt als doorvoerland naar verwachting meer dan gemiddeld last van de verwachte afname van de internationale handel. Aangezien andere EU-landen minder zullen importeren, heeft dat een negatief effect op de distributie via Schiphol en de haven van Rotterdam.

Brussel benadrukt echter dat de Nederlandse arbeidsmarkt sterk is gebleven, ondanks de economische vertraging. De werkgelegenheid zal in 2008 en 2009 nog licht stijgen. De looneisen van de vakbonden bleven ondanks de krapte op de arbeidsmarkt relatief beperkt.

De Europese Commissie verwacht evenwel dat de salarissen in Nederland gemiddeld met 3,6 procent zullen stijgen in 2008 en met bijna met 4 procent in 2009.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden