Rinnooy Kan voorzitter van SER

Alexander Rinnooy Kan wordt de nieuwe voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), de belangrijkste adviesraad van het kabinet...

De SER bestaat uit afgevaardigden van vakbeweging en werkgevers en uit onafhankelijke kroonleden. Sinds 1999 heeft de SER onder voorzitterschap van Wijffels, de gewezen topman van de Rabobank, baanbrekende adviezen opgesteld over het zorgstelsel, de WAO, de dienstenrichtlijn van de Europese Unie, de uitbreiding van de EU en over de WW.

Rinnooy Kan (56) was van 1991 tot 1996 achtereenvolgens voorzitter van de ondernemingsorganisatie VNO en van haar opvolger VNO-NCW. In 1996 werd hij lid van de raad van bestuur van de ING Groep.

Als de kroonleden van de SER en het kabinet de voordracht van de sociale partners overnemen, is het voor het eerst dat een oud-voorzitter van een van de sociale partners als onafhankelijk voorzitter in de SER terugkeert.

Bij de vakbeweging golden het verleden van Rinnooy Kan bij werkgeversorganisatie VNO-NCW en zijn topsalaris bij de ING Groep lang als obstakel. Hij werd als lid van de raad van bestuur van ING als ‘kleptocraat’ gezien, een graaier met een topsalaris. Over die bezwaren zijn FNV, CNV en MHP nu heen gestapt, bij gebrek aan andere beschikbare kandidaten van kaliber.

Het is de eerste keer dat de SER een voorzitter van D66 krijgt. Rinnooy Kan bestempelt zichzelf steevast als ‘snurkend lid van D66’.

De voorzitter van de SER leidt de delegatie van kroonleden. Die groep bestond vroeger louter uit academici, maar sinds de paarse kabinetten worden ook oud-politici benoemd. Bij de benoeming van kroonleden wordt gelet op vertegenwoordiging van de grote politieke partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden