Rijkste man ter wereld is weer 3 miljard rijker

Was het liefdadigheid? Was hij de witte ridder? Of was zelfs Warren Buffett een financiële idioot geworden die door de crisis in paniek was geraakt en zijn geld in een bodemloze put gooide?...

Op 23 september 2008 kocht het fameuze beleggingsvehikel Berkshire Hathaway van de rijkste man ter wereld voor 5 miljard dollar (3,4 miljard euro) aandelen in de toen ten dode opgeschreven zakenbank Goldman Sachs. Deze investering leidde tot grote publiekelijke verbazing, omdat enkele dagen eerder Lehman Brothers bankroet was gegaan en Merrill Lynch was ingelijfd door Bank of America. Maar gek genoeg luidde de aankoop ook het allereerste herstel in van het vertrouwen in de toekomst van zakenbanken. Binnen een uur was de koers al met 6 procent gestegen. Nu, ruim een jaar later, is zijn aandelenbelang ruim 8 miljard dollar waard. Het orakel van Omaha heeft weer gelijk gekregen.

Een van Buffetts bekendste uitspraken is: ‘Wees terughoudend als anderen inhalig zijn. En wees inhalig als anderen bang worden.’ In dit geval heeft hij zijn mantra met succes in praktijk gebracht.

Bij zijn reddingspoging van Goldman Sachs schuwde Buffett de inhaligheid niet. Hij kreeg voor de 5 miljard dollar een pakket preferente aandelen met een jaarlijks dividend van 10 procent, uit te keren voordat andere aandeelhouders iets zouden krijgen.

Als bonus kreeg hij ook nog een pakket warrants – een soort opties – die hem het recht gaven nog een keer voor 5 miljard dollar gewone aandelen te kopen voor een koers van 115 dollar. Deze rechten zouden veel geld waard worden als de koers in de komende vijf jaar boven de 115 dollar zou komen. Aanvankelijk leek daar geen sprake van. In november 2008 was de koers van Goldman Sachs zelfs gedaald tot 47 dollar.

Maar op dit moment is de koers 173 dollar en zijn deze warrants zoals dat heet deep in the money.

‘Ik zou de deal niet hebben gedaan zonder de warrants’, zei Buffett in mei. ‘In september vorig jaar leek ik met het akkoord een soort financiële Pearl Harbour uit te lokken. Ik wilde niet alleen een goed rendement, maar ook een mogelijk lokkertje.’

Goldman Sachs maakte deze maand bekend in het derde kwartaal van dit jaar alleen al 3,2 miljard winst te hebben geboekt. Goldman is nu een van de laatste pure zakenbanken en die lijken zich sneller van de crisis te herstellen dan de gewone banken, die veel activiteiten hebben in de consumentenmarkt en moeten afschrijven op creditcards en leningen aan consumenten.

Goldman lijkt zich weer gestort te hebben op de verkoop van lucratieve financiële producten alsof er nooit een crisis is geweest. En de bank heeft zelfs geroepen dat de oude bonussystemen weer in ere worden hersteld, omdat ‘ongelijkheid nu eenmaal goed is voor de welvaart van eenieder’.

Voorlopig verdient niemand in de wereld zoveel als Warren Buffett

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden