Rijken geven massaal geld aan hun kinderen

Rijken storten zich massaal op de tijdelijke vrijstelling van de schenkbelasting tot 100 duizend euro. In totaal schenken zij voor het einde van dit jaar rond de 5 miljard euro voor de woning van de generatie onder hen.

Cliënten op bezoek bij de notaris.Beeld anp

Dat becijfert Netwerk Notarissen, een organisatie waarbij 160 notariskantoren zijn aangesloten, op basis van bijna driehonderd schenkingen bij tien notariskantoren de afgelopen acht maanden. Het gemiddelde schenkbedrag ligt daar rond de 60 duizend euro. En bij het huidige tempo komt het totaal aantal schenkingen volgens Netwerk Notarissen tegen het einde van dit jaar uit rond 90 duizend.

Uit de enquête blijkt verder dat negen van de tien giften een schenking is van ouders aan hun kind. In een ruime meerderheid wordt het geld gebruikt om een bestaande hypotheekschuld mee af te lossen. Ongeveer een op de vijf ontvangers koopt met de schenking een huis.

Vrijstelling voor schenkbelasting
Het kabinet besloot vorig jaar om tussen 1 oktober 2013 en 31 december 2014 de vrijstelling voor schenkbelasting tijdelijk op te rekken om zo de woningmarkt te stimuleren. Gedurende die periode kan iedereen, ongeacht de relatie met de ontvanger, eenmalig belastingvrij een ton schenken. Enige voorwaarde is dat de ontvanger het geld gebruikt om een huis mee te kopen, te verbouwen of de hypotheek mee af te lossen.

Tot die tijd gold een eenmalige vrijstelling alleen voor ouder-kindgiften voor huis of studie tot 50 duizend euro. Voor overige schenkingen gold een tarief van 10 tot 40 procent afhankelijk van de hoogte en de verhouding tussen gever en ontvanger.

Beeld anp

Onderschatting
Oud-staatssecretaris Frans Weekers van Financiën zei eind vorig jaar dat de verruiming tot maximaal 20 duizend schenkingen zou leiden. Een schromelijke onderschatting. Eind februari stond de teller bij de Belastingdienst al op 34 duizend schenkingen.

Bij de notariskantoren is de stroom van schenkers sindsdien stug aangehouden. Tegen het einde van het jaar verwachten zij bovendien nog een eindsprint van klanten die nu al wel naar de mogelijkheden geïnformeerd hebben. Zo komt Netwerk notarissen dus met een voorspelling van 90 duizend in totaal.

'Schenktsunami'
Bij de Belastingdienst maken ze zich weinig zorgen over de 'schenktsunami'. In tegendeel, zegt een woordvoerder. 'Het is juist heel positief voor de woningmarkt en het vermindert de schuldenlast van duizenden Nederlandse huizenbezitters, van wie de hypotheek nu vaak onder water staat.'

Op de korte termijn blijft de tegenvaller beperkt tot een paar miljoen. Veel van de schenkbelasting zou namelijk toch pas over enkele jaren in de schatkist vloeien en tegenover de lagere inkomsten uit schenk- en vermogensbelasting staan ook extra inkomsten uit overdrachtsbelasting en lagere uitgaven aan hypotheekrenteaftrek. 'En dan zijn er nog de hogere inkomsten uit BTW door alle aannemers die dankzij de schenkingen aan het werk worden gezet ', aldus de woordvoerder van de Belastingdienst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden