Rijke ouders azen op Amsterdamse woningen

Wie jaagt op een woonhuis in Amsterdam, ervaart stevige concurrentie van mensen die geen huis zoeken om in te wonen, maar daar alleen in willen beleggen. Particuliere investeerders in woningen en rijke ouders van jonge huizenzoekers stuwen de huizenprijzen in de hoofdstad almaar verder op.

Een Amsterdams huis in de verkoop.Beeld anp

Dat stelt ING Bank in een rapport over prijsvorming op de Amsterdamse woningmarkt. Bijna een op de vijf verkochte huizen in Amsterdam valt tegenwoordig in handen van particuliere investeerders en vastgoedbedrijven: een ruime verdubbeling vergeleken met zes jaar geleden.

De beleggers, gedreven door de lage rente en een kennelijk tekort aan andere investeringsmogelijkheden, verdienen aan de gewone, permanente verhuur van de huizen - en wellicht aan overwaarde bij doorverkoop. Maar ook de verhuur aan toeristen is ontdekt als 'verdienmodel'. De opkomst van verhuursite AirBnB (met ruim 11 duizend volledige woningen en 2.500 kamers in Amsterdam) heeft volgens ING bijgedragen aan de stijging van de Amsterdamse huizenprijzen, al maakt de bank niet duidelijk hoe groot deze bijdrage precies is.

De jubel over de Amsterdamse huizenmarkt is oorverdovend, maar het geheugen van de huizenkopers is kort. Sinds de eeuwwisseling heeft Amsterdam al twee periodes gekend waarin de huizenprijzen daalden. Maar dat lijkt de optimisten niet te beïnvloeden: een op de zeven Nederlanders verwacht dat de huizenprijzen in Amsterdam nooit meer zullen dalen, meldt ING.

Onder de huizenbeleggers vormen vermogende, oudere particulieren een aparte groep. Zij kopen een appartement met het doel dat op termijn zelf te gaan bewonen, maar houden het eerst aan als investering. Hebben ze kinderen die in Amsterdam willen studeren of werken, dan is de keuze nog aantrekkelijker. Ze kopen een huis om dat te verhuren aan hun nageslacht of worden hypotheekbank voor hun telgen.

Ouderen zijn vermogender dan vroeger, constateert ING. De hypotheek is vaak afgelost, ze krijgen 'steeds hogere' erfenissen van hun eigen ouders en hebben minder kinderen om hun spaartegoeden over uit te strooien. Dezelfde kinderen hebben hun geld ook nog eens harder nodig dan zijzelf. Bij de aanschaf van een eerste woning gelden sinds de kredietcrisis strengere leennormen. Ook hebben ze vaker een flexibel arbeidscontract, wat een hypotheekaanvraag niet makkelijker maakt.

Een andere aanjager van de huizenprijzen in Amsterdam is de snelle stijging van de huren in de vrije sector. Na 2013 zijn koopwoningen weliswaar duurder geworden, maar zijn de huurprijzen in de vrije sector nog harder opgelopen. In Amsterdam is kopen daardoor in verhouding tot huren steeds goedkoper geworden. In 2010 was de vraagprijs van een koopwoning zo'n 24 keer de jaarhuur, nu is dat gedaald naar twintig keer de jaarhuur.

De stijgende huurprijzen duwen daarom ook aspirant-huurders de koopmarkt op; nog meer concurrentie dus. De komende jaren wordt dit effect niet kleiner, denkt ING. Het aandeel vrije sectorhuurwoningen in Amsterdam is beperkt. Al worden er sinds kort veel vrije sectorhuurwoningen bijgebouwd; het tekort aan huurwoningen zal voorlopig blijven.

Een gemiddelde Amsterdamse woning kost inmiddels de helft meer dan een gemiddelde woning elders, aldus het ING-rapport. In 2016 betaalden kopers gemiddeld 376 duizend euro voor een Amsterdamse woning, ruim 50 duizend euro meer dan een jaar eerder. Gekeken naar vierkante meterprijs is het verschil nog veel groter: in Amsterdam wordt bijna 90 procent meer betaald per vierkante meter woonoppervlak dan buiten de stad. Deze 'Amsterdam-opslag' was volgens de bank nog nooit zo hoog en loopt nog altijd op. Een Amsterdamse koopwoning kost de gemiddelde Nederlander inmiddels acht netto jaarinkomens, tegen 5,5 voor een gemiddelde koopwoning in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden