Rijke Nederlanders verstoppen hun vermogen in gezamenlijk fonds

Steeds meer rijke Nederlanders verstoppen hun vermogen achter een speciale juridische constructie. Door hun geld te parkeren in een 'fonds voor gemene rekening' hopen zij anoniem te blijven.

Door geld in een fonds te stoppen houden rijken onder aan de streep meer geld over voor andere investeringen en hobby's Foto anp

De Belastingdienst bevestigt dat het aantal aanvragen voor zulke fondsen flink is toegenomen, zoals Trouw donderdag meldde. De afgelopen jaren ging het om zo'n honderd aanvragen per jaar. Sinds januari is plotseling sprake van een veelvoud. 'Maar een aanvraag is nog geen toewijzing', waarschuwt woordvoerder Eveline Petit. 'We houden scherp in de gaten of er geen sprake is van misbruik.'

Vermogende particulieren lijken hiermee een oude juridische vluchtroute te hebben herontdekt. Bij een fonds voor gemene rekening legt een aantal deelnemers vermogen bij elkaar om dat vervolgens samen te beleggen. Deze constructie, waaraan geen notaris te pas hoeft te komen, bestaat al sinds 1969.

Tot nu toe werd zij vooral gebruikt door rijke personen om minder belasting te betalen. Dat kan veel schelen. Deelnemers aan een fonds betalen weliswaar 25 of 40 procent belasting, maar die wordt slechts geheven over de daadwerkelijk behaalde winst op hun vermogen. Dit in tegenstelling tot de omstreden vermogensrendementsheffing. Daarbij rekent de Belastingdienst met een fictief rendement. Door de extreem lage rente ligt dat percentage soms aanzienlijk hoger dan het werkelijke rendement op spaargeld of beleggingen. Deelnemers aan een fonds omzeilen de vermogensrendementsheffing.

25 of 40 procent belasting over de daadwerkelijk behaalde winst op hun vermogen betalen beleggers in een fonds voor gemene rekening

Een fonds voor gemene rekening kan daarnaast gunstig uitpakken voor rijke particulieren die, bijvoorbeeld, in een verzorgingshuis terechtkomen. Zij betalen via deze weg een lagere eigen bijdrage. Een lager inkomen uit vermogen kan ook leiden tot meer zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag.

De snelle groei van het aantal aanvragen wijst ook op een ander motief. Het fonds is tevens een middel om anoniem te blijven. Dat is steeds lastiger voor rijke Nederlanders. De Europese Unie wil belastingontduiking, witwassen en financiering van terrorisme bestrijden. Daarom komt er een speciaal register. Daarin moeten alle 'ultimate beneficial owners' worden opgenomen. Ook Nederland werkt aan zo'n register.

Meer over