Rijkaards profiteren het meest van de overheid

De tien procent rijkste huishoudens profiteren financieel het meest van de overheid. Jaarlijks krijgen ze gemiddeld 11.500 euro aan voorzieningen; bijna twee keer zoveel als huishoudens met een modaal inkomen.D

Rijke mensen profiteren bovengemiddeld van de hypotheekrente-aftrek.Beeld anp

De rijkste Nederlanders, met een inkomen vanaf 75,5 duizend euro per jaar, profiteren fors van de hypotheekrenteaftrek en de toeslagen voor kinderopvang. Ze maken ook meer gebruik van hoger onderwijs en bezoeken vaker musea en podia.

Dat blijkt uit het rapport Profijt van de Overheid 2007 van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat vandaag verschijnt. Modale huishoudens (met een inkomen rond de 33 duizend euro) krijgen 6.600 euro aan voordelen. De lagere inkomensgroepen krijgen 7.700 euro, onder meer via huurtoeslagen, thuiszorg en kwijtschelding van lokale heffingen.

Middeninkomens blijven achter
Volgens het SCP blijven de middeninkomens al jarenlang achter. 'Burgers brengen geregeld naar voren dat je met een normaal salaris overal buiten valt en nergens voor in aanmerking komt.'

Elke vier jaar onderzoekt het SCP wie het meest profiteert van de overheid. Het jongste rapport onderzocht de 64 miljard euro aan overheidsvoorzieningen in 2007. De dertig procent hogere inkomensgroepen (vanaf 36,4 duizend euro per jaar) ontving 38 procent van dat bedrag. In 1991, toen het onderzoek voor het eerst verscheen, kregen de rijkere huishoudens nog 45 procent.

Verdere afname
Volgens de onderzoekers zal het profijt van deze hogere inkomens door het huidige kabinetsbeleid verder afnemen. Er komt een sociaal leenstelsel voor de masterfase (een lening in plaats van de basisbeurs). Ook wordt gesneden in kinderopvang en cultuursubsidies.

'Op het belangrijke punt van de fiscale behandeling van de eigen woning is nog weinig beweging merkbaar', noteren de onderzoekers. Het kabinet morrelt, aldus het regeerakkoord, niet aan de hypotheekrenteaftrek. Wel worden maatregelen genomen tegen het scheefwonen. Huurders met een inkomen boven de 43 duizend euro kunnen forse huurverhogingen krijgen. Volgens het SCP treft dat juist de modale inkomens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden