Rijk steekt 334 miljoen in infrastructuur van Zuidas

Het rijk wil 334 miljoen euro investeren in een gezamenlijke onderneming met Amsterdam en een aantal marktpartijen om de Amsterdamse Zuidas te ontwikkelen....

Met het geld wordt het 'dokmodel' mogelijk, waarbij spoorlijn en wegen over een lengte van 1,2 kilometer in vijf tunnels worden ondergebracht.

Amsterdam brengt de grondopbrengsten in die elders in het Zuidas-gebied worden gemaakt. ING, ABN Amro en NS Vastgoed hebben de gemeente eerder 900 miljoen euro toegezegd in ruil voor bouwrechten aan de Zuidas.

Woensdag is tijdens een overleg tussen de gemeente en de ministers Dekker van VROM, Peijs van Verkeer en Waterstaat en Zalm van Financiën afgesproken dat oud-minister en AVBB-voorzitter Elco Brinkman als 'informateur' de oprichting zal voorbereiden van de gezamenlijke onderneming.

Het besluit betekent ook dat er een nieuw, ondergronds, HSL-station worden gebouwd, Amsterdam-Zuid/WTC.

De nieuwe onderneming wordt belast met de bouw van het station en de tunnels en met de exploitatie van de grond daarboven voor kantoren- en woningbouw. Amsterdam gaat er vanuit dat de erfpachtopbrengsten daarvan voldoende zijn om de kosten van station en tunnels (1,6 miljard euro) te betalen.

Brinkman zal voor 1 september een businessplan maken waarin de risico's zoveel mogelijk worden beperkt. Daarna beslist het kabinet over de doorgang van de onderneming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden