‘Rijden op RandstadRail onverantwoord’

De bestuurders van het Stadsgewest Haaglanden wisten dat het onverantwoord was om het volledige spoornetwerk van RandstadRail eind oktober al in gebruik te nemen....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Dit blijkt uit vertrouwelijke notulen van het stadsgewest waarover de Volkskrant beschikt na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur.

Op deze lijn 4 ontspoorde vier treinen, waarbij vijftien gewonden vielen. Sinds de ontsporingen eind november is geen vervoer toegestaan op de lijn.

Pieter van Woensel, de Haagse wethouder van verkeer en de verantwoordelijke bij Haaglanden, stelt dat de lijn open mocht ‘volgens de geldende veiligheidstesten’. Ook verwijst hij naar de Inspectie Verkeer en Waterstaat die de baan vrijgaf voor gebruik.

De inspectie was bij het vrijgeven op 26 oktober echter niet geïnformeerd over de voortdurende problemen met het mechaniek en de software van de wissels in de spoorbaan, zegt een woordvoerder van de inspectie. De toezichthouder onderzoekt de ontsporingen bij RandstadRail.

Onafhankelijk railspecialist Rob van de Bijl, adviseur bij veel stedelijke lightrailprojecten, is verbijsterd dat de problemen met de wissels niet gemeld zijn aan de inspectie. ‘Die moeten dit soort dingen weten voor ze een baan vrijgeven.’

Van de Bijl schrikt ook van de korte testperiode. Drie dagen testen met een volledige dienstregeling noemt hij ‘veel te kort voor zo’n ingewikkeld project’. RandstadRail rijdt met nieuwe treinen over zowel nieuw als bestaand trein- en tramspoor.

Ook de CDA-fractie in Den Haag is geschokt. Raadslid Karsten Klein wil spoedig een debat met VVD-wethouder Van Woensel. Hij wil vooral dat de beslissingen van bestuurders worden onderzocht, omdat wat hem betreft alles erop wijst dat er grote politieke druk stond op het railproject.

De wethouder stelt dat wisselleverancier Siemens ‘op geen enkele manier heeft gewaarschuwd’ voor het probleem met de wissels.

\N Beeld
\N

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden