Richtlijnen goededoelenbranche voor reserves

Fondsenwervende organisaties mogen financiële reserves opbouwen, maar moeten aan hun donateurs verantwoorden waarom ze dat doen. Dat wil de brancheorganisatie voor erkende goede doelen...

De brancheorganisatie realiseert zich dat publieksvertrouwen cruciaal is voor de toekomst van de goede doelen. Naar aanleiding van vragen uit de samenleving over financiële reserves die bij sommige organisaties opliepen tot miljoenen, heeft de VFI hierover richtlijnen vastgesteld, die zijn goedgekeurd door de algemene ledenvergadering.

J. Post, directeur van het Rode Kruis en voorzitter van de VFI-commissie die zich over de richtlijnen heeft gebogen: 'Geld dat je binnenkrijgt, moet het liefst binnen 24 uur besteed worden en de geldschieter moet weten waar het naar toe gaat, maar er is ook geld nodig om de toekomst van de organisatie te waarborgen.'

Deze zogenoemde continuïteitsreserve mag voor de korte termijn maximaal 1,5 maal de jaarlijkse kosten voor de werkorganisatie bedragen. Verder mag er geld worden achtergehouden voor bijvoorbeeld opslagruimte voor hulpgoederen of voor het onderhoud op lange termijn van natuurparken. Ook schenkingen die het fonds beheert en waarvan alleen het rendement mag worden gebruikt, vallen hieronder. De goededoelorganisatie mag de gevormde reserves beleggen, mits daar weinig tot geen risico aan kleeft.

Geld reserveren zonder bestemming is niet wenselijk. De VFI erkent dat er nog al wat speling mogelijk is binnen de richtlijnen, maar benadrukt dat het om richtlijnen gaat en geen regels waar sancties op staan. ,,Het gaat er voornamelijk om dat de besteding van donaties zo transparant mogelijk wordt. Dat er verantwoording wordt afgelegd naar de leden, die kritische vragen hierover kunnen stellen'', aldus Post. De goede doelen moeten vanaf 2005 hun beleggingsbeleid en de verantwoording over reserve-opbouw opnemen in het jaarverslag.

De VFI zal het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) vragen om het naleven van de Richtlijn Reserves Goede Doelen op te nemen in de eisen van het CBF Keur. Het CBF controleert de jaarstukken van alle 83 leden van de VFI.

In het kader van het publieksvertrouwen praat het VFI ook over een eventueel plafond voor salarissen van leidinggevenden bij fondsenwervende organisaties. Of daar richtlijnen over komen, is nog niet duidelijk. ,,Fondsenwervende organisaties zijn geen vrijwilligersorganisaties meer, we hebben een omslag gemaakt naar een professionele organisatie, waar veel geld in omgaat. Daar hoort ook een goed management bij'', aldus P. Beerkens, voorzitter van de VFI.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden