Reuzenradavontuur debacle voor ABN Amro

ABN Amro moet vrijwel zeker 125 tot 180 miljoen euro afboeken op investeringen in reuzenraderen. Dat is het bedrag dat de bank reserveert voor een schikking met ongeveer tienduizend gedupeerde Duitse beleggers.

ABN Amro wilde woensdag niet verder op de zaak ingaan. De bank verwijst naar een persbericht van een Duitse dochterbank waarin het schikkingsvoorstel wordt toegelicht. Daarin staat dat de bank de beleggers een ‘duidelijk perspectief’ wil bieden omdat een ‘wezenlijk kapitaalverlies’ als gevolg van de economische crisis ‘niet meer kan worden uitgesloten’.

Investeringsproject

ABN Amro moet opdraaien voor een mislukt investeringsproject van de Duitse particuliere bank Delbrück Bethmann Maffei (DBM), sinds 2003 een volle dochter van ABN Amro. De problemen betreffen het exotische beleggingsfonds Global View, dat DBM in 2006 oprichtte. Het fonds investeerde in de bouw van drie reuzenraderen naar het voorbeeld van de London Eye. Het 135 meter hoge reuzenrad in de Britse hoofdstad is met 3 miljoen bezoekers per jaar een groot commercieel succes. Dit bracht DBM op het idee elders in de wereld soortgelijke reuzenraderen te bouwen met kapitaal van vermogende Duitse particulieren.

In 2006 en begin 2007 investeerden circa tienduizend Duitse beleggers 208 miljoen euro in dit fonds. Dat vermogen was bestemd voor de bouw van drie reuzenraderen: in Berlijn, Peking en het Amerikaanse Orlando.

Drie jaar later is het geld op en liggen alle projecten stil. In Peking, waar het reuzenrad eigenlijk al bij de Olympische Spelen van 2008 had moeten draaien, ligt niet meer dan een betonnen fundament. De Beierse HypoVereinsbank, die het beleggingsfonds een lening van bijna 60 miljoen euro heeft verstrekt, verloor vorige maand haar geduld en liet beslag op het project leggen. DBM liet zijn investeerders daarop weten dat in het ‘worst case scenario’ de hele Peking-investering van 80 miljoen euro moet worden afgeschreven. In Orlando en Berlijn is überhaupt nog niets van de grond gekomen.

Schikking

Vermoedelijk om rechtszaken voor te zijn biedt DBM de beleggers nu een schikking aan. Alle investeerders hebben deze week een brief gekregen waarin ‘de ABN Amro Groep’ hen een aanbod doet waarover ze voor 23 april moeten besluiten. Beleggers die meteen geld willen zien, krijgen 60 procent van hun inleg (zonder rente) terug. Investeerders die willen wachten tot december 2018, de oorspronkelijke uitbetalingsdatum, kunnen op 85 procent van hun inleg rekenen.

Duitse advocaten raden beleggers echter af op het schikkingsvoorstel in te gaan. Zij bereiden rechtszaken wegens misleiding van beleggers voor. Het gezaghebbende tijdschrift Der Spiegel berekende dat van de ingezamelde 208 miljoen meer dan 25 procent is opgegaan aan provisies en beheerskosten. Van de 48 miljoen die ABN Amro-dochter DBM bij beleggers ophaalde, zou zelfs 22,1 miljoen aan de strijkstok van de bank zijn blijven hangen. Ook is niet duidelijk waaraan de 52 miljoen euro die in Berlijn zijn uitgegeven zijn besteed.

ABN Amro (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden