Retroradio met Bluetooth

Zo'n vintage radio, is die nog bruikbaar, vroeg Manon van Essen zich af. En ja hoor, met Bluetooth speelt hij vanaf je smartphone.

Bard van de Weijer
Vintage radio van Grannies Radio. Beeld Grannies Radio
Vintage radio van Grannies Radio.Beeld Grannies Radio

Goeie naam voor een bedrijf, Grannies Radio. Want inderdaad, oma had er ook zo een, het pronkstuk op het mahoniehoutenradiomeubel; een oude Telefunken die de ganse dag krakende opera's schalde. Uw oma had er ook zo een, vermoedelijk. En omdat het nog altijd zo'n mooi meubelstuk was toen hij in de jaren tachtig allang vervangen was door de stereotoren, heeft u hem misschien wel bewaard en staat hij ergens op zolder of in de berging.

undefined

Tijd om ze weer tot leven te wekken, vindt Manon van Essen. Want ze zien er prachtig uit, en door ze van binnen te voorzien van moderne techniek, heb je zomaar een heel fijne retrospeler in huis. Dus kocht de Amsterdamse ondernemer vijftig oude radio's van het Rotterdams Radio Museum, en legde met de soldeerbout een bypass aan in het hart van het apparaat, zodat de oude techniek gekoppeld werd aan een Bluetoothontvanger. Resultaat: een authentieke jarenvijftigradio die muziek speelt vanaf je smartphone.

undefined

Het idee kreeg Van Essen toen ze een keer vergeten was het raam van haar Amsterdamse benedenwoning te sluiten en haar Bose-installatie werd gestolen. Op haar moeders zolder stond nog een oude Philipsradio en Van Essen besloot die voorlopig maar te gebruiken. Nu kent de Nederlandse etherradio nog altijd een vrolijke rijkheid aan muziekschakeringen, maar Van Essen zou toch graag óók weer de mp3-collectie op haar smartphone willen afspelen. 'Kan ik er niet zelf een Bluetoothverbinding in bouwen', dacht ze en nam de soldeerbout ter hand.

undefined

De eerste versie soldeerde Van Essen zelf in elkaar, maar dat verliep niet ideaal. Want oude potmeters bleken te kraken en de condensatoren uit grootmoeders tijd hadden ook niet meer de fut uit de jaren vijftig, wat trouwens ook gold voor de papieren speakerconus. Dus schakelde ze iemand in die van het ombouwen van apparaten zijn beroep heeft gemaakt. Die vervangt nu alles wat oud of versleten is door nieuw, of plaatst een compleet nieuwe bluetoothspeler in het binnenste van de vieille Blaupunkt, Grundig of Saba.

undefined

De geluidskwaliteit van het prototype is meer dan redelijk, en wie beter wil, kan naar believen extra's laten inbouwen: een moderne speaker, of drie, of een koppeling naar de Sonos-set kies maar. Vijftig oude radio's heeft Van Essen klaar staan voor teleportatie naar het nu. Maar ze denkt dat veel potentiële klanten vermoedelijk zelf nog ergens een vintage exemplaar hebben staan. Die mogen ze langsbrengen voor een verjongingskuur.

undefined

Binnenkort toch maar eens snuffelen op de zolder van het ouderlijk huis.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden