Restaurants hebben het wat drukker

Restauranthouders hebben in de laatste maanden van vorig jaar goede zaken gedaan. In het vierde kwartaal werd 1,1 procent meer aan eten en drankjes geserveerd dan een jaar eerder, waardoor de omzet 2,9 procent hoger uitkwam dan in dezelfde periode in 2011.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

'Waarschijnlijk zijn er meer mensen uit eten gegaan. Of mensen hebben bijvoorbeeld een kopje koffie extra besteld. Dat kunnen we aan deze bestedingscijfers niet zien', vertelt een woordvoerder van het statistiekbureau. Hij benadrukt dat veel horecagelegenheden een moeilijke periode achter de rug hebben en er nu hooguit sprake is van een herstel na de dip. 'We zitten nog steeds onder het niveau van 2008.'

Waar de prijzen in restaurants in het vierde kwartaal slechts 1,8 procent hoger lagen dan een jaar eerder, was de klant gemiddeld 3 procent duurder uit voor een consumptie in een café. Dat kwam vooral door de btw-verhoging per 1 oktober, die vooral drank in prijs deed stijgen. Mede hierdoor ging er 4 procent minder aan bier, wijn, nootjes en bitterballen over de bar. Kroegbazen zagen hun omzet teruglopen met 1,2 procent.

Over het geheel genomen spendeerden consumenten in oktober, november en december 0,6 procent meer in de horeca dan in dezelfde maanden in 2011.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden